Handreiking kindhuwelijken en informele huwelijken

Als professional kun je te maken krijgen met slachtoffers van kindhuwelijken en met  mensen die religieus- of informeel (onwettig) zijn getrouwd. Soms gaan deze huwelijken gepaard met dwang, intimidatie, dreiging, isolatie of geweld. En vaak leidt dit tot sociale- en psychische problemen bij partners. In extreme gevallen zelfs tot zelfdoding. 

Het is belangrijk dat jij als professional goed op de hoogte bent van alle ins en outs rondom huwelijken. Zo kun jij mensen die aankloppen bij jouw organisatie laten weten wat wel en niet mag in Nederland. En wat hun rechten en plichten zijn als het om een huwelijk gaat. Zo weet bijvoorbeeld niet iedereen dat huwelijksdwang hier strafbaar is.

In deze handreiking zetten we alle belangrijke informatie over huwelijken voor je op een rij. En we vertellen wat je kunt doen als je te maken krijgt met slachtoffers van kindhuwelijken, problematische informele huwelijken, huwelijksdwang en huwelijkse gevangenschap. Zo kun jij de positie van deze mensen helpen verbeteren.