Ploumen: oneens met Commissie over CETA

Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikklingssamenwerking is het oneens de opvatting van de Europese Commissie dat aanvaarding of afwijzing van het handelsverdrag met Canada (CETA) uitsluitend een zaak is van het Europees parlement. Commissie voorzitter Juncker heeft vandaag bekend gemaakt volgende week met een voorstel te komen in die richting.

Ploumen: 'Het kabinet is van mening dat verschillende onderdelen van CETA onder de competentie van de lidstaten vallen. CETA is derhalve een gemengd akkoord. Ook in de Raad van EU handelsministers wordt die mening zeer breed gedeeld.'

Als de commissie het voorstel officieel indient, zullen de lidstaten zich hierover beraden. 'Het mag duidelijk zijn dat Nederland zich in de raad blijft inzetten voor een gemengd akkoord, mocht de commissie inderdaad stellen dat het handelsverdrag EU only is,' aldus minister Ploumen. Zij heeft de afgelopen jaren zowel in de Tweede Kamer als daarbuiten herhaaldelijk aangegeven dat CETA in haar ogen een akkoord is waar ook nationale parlementen zich over moeten kunnen uitspreken.