Toespraak van staatssecretaris Dijksma (IenM) bij bij bijeenkomst aanpak asbestdaken, 2 juni 2016

Toespraak van staatssecretaris Dijksma (IenM) bij de presentatie van het samenwerkingsverband asbestdaken op 2 juni 2016.

Allereerst dank voor uw komst! Heel fijn dat u op zo’n korte termijn bij elkaar kon komen. Dat zegt iets over de urgentie van het onderwerp en het belang dat u en ik hechten aan een snelle en goede aanpak van de asbestdaken vanwege de gezondheidseffecten. We zijn hier om die aanpak vandaag een forse impuls te geven met een nieuw samenwerkingsverband.
 

We hebben een hele duidelijke doelstelling: we willen in 2024 geen asbestdaken meer in ons land. De daken zijn dan tenminste 30 jaar oud, maar de meeste zijn natuurlijk veel ouder. Veel daken zijn aan het verweren en aan vervanging toe.
 

We hebben het over 120 miljoen vierkante meter aan asbestdaken. Dat zijn ongeveer 2 miljoen voetbalvelden. [of: ongeveer de totale oppervlakte van mijn woonplaats Enschede…].Een enorme hoeveelheid! Er is dus nog een flinke inspanning nodig om al deze daken te vervangen. Daar hebben we heel veel partijen bij nodig. En daarom ben ik blij dat we tot deze brede asbestcoalitie zijn gekomen: van Bouwend Nederland, LTO, Verbond van Verzekeraars tot verschillende gemeentes.
 

Geweldig dat u verantwoordelijkheid neemt, en dat u uw deskundigheid en expertise wilt inzetten! Gezamenlijk gaan we de schouders zetten onder deze klus. Wat gaan we concreet doen?
 

Ten 1e hele praktische ondersteuning bieden. Denk aan het helpen beoordelen van offertes. Het organiseren van schaalgroottes [want hoe meer we kunnen aanpakken hoe voordeliger dit is] en het begeleiden van mensen die geen verstand hebben van asbest maar wel in het bezit zijn van een asbestdak. We gaan nog voor de zomer een programmabureau in het leven roepen die dit gaat opzetten en organiseren. Dit jaar komt er een uitgewerkt actieplan.
 

Ten 2e denk ik aan het vergroten van de bewustwording. Heel belangrijk dat er actieve provincies zijn als Overijssel en Limburg die met een eigen asbestaanpak aan de slag zijn gegaan. Ik ben blij dat er gedeputeerden zijn die bereid zijn om als ambassadeurs van deze aanpak te fungeren.
 

We beginnen niet op nul. Er is al veel in beweging gezet. Sinds begin dit jaar is er een subsidieregeling van kracht voor iedereen met een asbestdak. Die regeling loopt goed. Half mei waren er 1300 aanvragen [3,5 miljoen euro]. Veel particulieren en boeren zijn aan de slag gegaan.
 

Subsidieaanvragen vanuit de non-profitsector  lopen wat achter. We gaan kijken hoe we dit kunnen veranderen.
 

Verder hebben vooral scholen onze volle aandacht. We hebben onderzoek laten doen om een goed beeld te krijgen: hoeveel scholen hebben asbest geïnventariseerd en zijn aan de slag zijn gegaan? Uit onderzoek van de GGD onder 14 gemeenten blijkt dat meer scholen een asbestinventarisatie hebben gemaakt dan blijkt uit de Atlas van de Leefomgeving. [tussen 95% en 100%]  Dat is op zichzelf goed nieuws, maar we willen een breder inzicht. Daarom benaderen we na de zomer alle gemeenten zodat we op basis van een nieuw inzicht veel gerichter maatregelen kunnen nemen.

Het offensief op asbest wordt ingezet. We streven naar een asbestveilig Nederland. We staan voor een nuchtere effectieve aanpak, gebaseerd op feiten en deskundig inzicht.
 

Ik ben heel blij dat we dit gezamenlijk gaan doen. Ik heb veel vertrouwen in uw deskundigheid en in de kracht van dit nieuwe samenwerkingsverband. Ik hoop nog veel van u te horen en ik wens u veel succes.