Koenders kritisch over discriminerende anti-LGBT wetgeving VS

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft zich donderdagavond in Washington zeer kritisch geuit over de wetgeving die in een aantal Amerikaanse staten lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders discrimineert. ‘Nederland zal zich altijd uitspreken tegen dergelijke discriminatie die wordt verboden door internationale verdragen waar de VS zich bij heeft aangesloten. Deze wetgeving druist in tegen datgene waar wij voor staan’, zei hij tijdens een bijeenkomst over de rechten van LGBT’s. Koenders wees daarbij op de verklaring die de EU vandaag uitgaf waarin opgeroepen wordt deze wetgeving zo snel mogelijk te heroverwegen. Nederland heeft het initiatief tot de EU-verklaring genomen.

‘De VS is een van onze belangrijkste bondgenoten op het vlak van bescherming van mensenrechten wereldwijd. Nederland hoopt dan ook dat deze wetgeving zo snel mogelijk heroverwogen wordt’, aldus de minister. Randy Berry, de Amerikaanse speciaal gezant voor de rechten van LGBT’s, nam deel aan de bijeenkomst op de Nederlandse ambassade in Washington.

Daar werd de documentaire ‘Out & About’ vertoond. Deze mede door Buitenlandse Zaken gefinancierde film van Nadja Houben van Human Rights in the Picture en filmmaker Koen Suidgeest gaat over de ouders van LGBT’s.

In verscheidene Amerikaanse staten is recent wetgeving aangenomen waarmee de rechten van LGBT’s worden geschonden. Zo mogen transgenders in North Carolina niet naar het toilet van hun geslacht gaan en mogen bedrijven in Mississippi hun diensten en producten weigeren aan LGBT’s.

Koenders is vrijdag ook nog in Washington, waar hij onder meer zal spreken bij het German Marshall Fund over het belang van de trans-Atlantische relaties. Op het programma in Washington staan verder gesprekken bij de Wereldbank en met de Nationaal Veiligheidsadviseur Susan Rice.