‘Band Europa en VS van groot belang in tijden van crisis’

‘Europa en de VS kunnen en moeten elkaar versterken, juist nu we staan voor zeer grote uitdagingen.’ Dat zei minister Koenders vrijdag in Washington in een debat bij het German Marshall Fund. Hij benadrukte de verbondenheid en solidariteit van Europa met de Verenigde Staten. De vriendschap tussen Europa en de Verenigde Staten is een goed uitgangspunt, omdat de band is gebouwd op ‘een eeuwenoude kern van gedeelde waarden, zoals vrijheid, democratie, vrije markt en de rechtsstaat.’

Tijdens zijn bezoek aan Washington sprak de minister hierover ook met de nationale veiligheidsadviseur van president Obama, Susan Rice, met leden van het Amerikaanse Congres en op een bijeenkomst van de Wereldbank. In deze overleggen kwamen ook de gezamenlijke uitdagingen, zoals het bestrijden van terrorisme, aan bod. ‘Terrorisme kan niet worden bestreden met enkel militaire middelen of door de grenzen dicht te gooien. We moeten de grondoorzaken van radicalisering wegnemen, in ons eigen land maar ook over de grenzen’, aldus Koenders.

Volgens hem zijn er veel complexe problemen die moeten worden opgelost. ‘Dat vergt doorzettingsvermogen, toewijding en opoffering. We kunnen ons niet permitteren om niet samen te werken’, aldus de minister. In het gesprek met Rice benadrukte Koenders dat het belangrijk is dat Westerse landen betrokken zijn bij vredesmissies. Ook keken beiden vooruit naar de NAVO-top in Warschau in juli.

‘Sommigen noemen de trans-Atlantische banden versleten, alsof ze niet langer zo relevant zijn als vroeger. Maar volgens mij heeft de trans-Atlantische band de tand des tijds doorstaan en blijft dit een drijvende kracht in de huidige geopolitieke situatie.’

Koenders sloot met zijn speech aan bij de boodschap van Obama, die eerder in het Duitse Hannover aangaf dat we niet moeten vergeten wat we al hebben bereikt en wat we nog kunnen bereiken als Europa en de Verenigde Staten gezamenlijk optreden. ‘We zijn soms zo opgeslokt door de crises van vandaag de dag, dat we vergeten hoeveel obstakels we al succesvol zijn gepasseerd’, stelde Koenders. De successen uit het verleden bieden het vertrouwen dat de band ook in de toekomst sterk genoeg is.