Koenders in migratieoverleg: grenzen sluiten kent ook risico’s

Voor de huidige vluchtelingenstroom in Europa bestaan volgens minister Koenders van Buitenlandse Zaken geen simpele oplossingen. ‘Eén ding is duidelijk: we hebben een gezamenlijke Europese oplossing nodig en we moeten zoveel als mogelijk voorkomen dat landen eenzijdige maatregelen nemen’, zei hij woensdagavond in Brussel na afloop van een bespreking met de regeringsleiders van vier landen op de zogeheten Westelijke Balkanroute over de vluchtelingencrisis.

Het diner, aan de vooravond van de Europese top over de vluchtelingencrisis, werd aangeboden door voorzitter Tusk van de Europese Raad. Ook voorzitter Juncker van de Europese Commissie was aanwezig. Koenders zat aan tafel namens het Nederlandse EU-voorzitterschap. Ze spraken met EU-lidstaten Kroatië en Slovenië en kandidaat-lidstaten Macedonië en Servië over de huidige problemen waarmee deze landen langs de Westelijke Balkanroute worden geconfronteerd.

Koenders benadrukte tijdens het overleg dat alleen het sluiten van grenzen de migratieproblemen niet oplost. ‘Lidstaten en niet-lidstaten hebben een duidelijke verantwoordelijkheid voor solide buitengrenscontroles en screening. Maar de oplossing voor de huidige problemen op de Westelijke Balkanroute is breder dan alleen grenscontroles. We moeten ook voorkomen dat de situatie aan de grenzen oncontroleerbaar wordt en de situatie voor vluchtelingen zou verslechteren’, aldus Koenders.

De minister wijst erop dat breed gedeelde overeenstemming over een Europese aanpak het meeste effect zal hebben om de problemen het hoofd te bieden. Onderdeel daarvan is samenwerking met Turkije op basis van het EU-Turkije Actieplan, verdere ondersteuning van Griekenland en het beheersbaar maken van de situatie op de Westelijke Balkanroute.

‘De landen zelf kunnen en moeten meer doen, maar ook de EU kan en moet meer hulp bieden om grip te krijgen op de vluchtelingencrisis, ook op het gebied van opvang en registratie.’ Die boodschap gaf Koenders afgelopen weekeinde ook af tijdens een bezoek aan Macedonië en Griekenland, waar hij aan beide kanten van de grens transitkampen voor vluchtelingen en andere migranten bezocht.