Bezoek Ploumen aan Jordanië in teken van migratie

Minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) brengt op zaterdag 20 en zondag 21 februari een bezoek aan Jordanië. Daar zal zij op zondag het vluchtelingenkamp Al Za’atari en het nabijgelegen dorp Mafraq bezoeken.

Voor Ploumen is Al Za’atari geen onbekend terrein. Ze was hier eerder in september 2013 en maart 2015. Ditmaal spreekt de minister onder meer met vluchtelingen die ze eerder heeft ontmoet, en met vertegenwoordigers van verschillende internationale organisaties die actief zijn in en rond het kamp. Al Za’atari heeft met 80.000 tot 100.000 inwoners de omvang van een middelgrote stad gekregen en krijgt daarvoor Nederlandse steun. Zo bieden de gemeente Amsterdam en de VNG hulp op het gebied van vuilophaal, watervoorzieningen en ruimtelijke ordening.

Na afloop gaat Ploumen op bezoek naar de aangrenzende stad Mafraq, waar de voorzieningen zwaar onder druk staan door de instroom van vluchtelingen. Ploumen: 'Jordanië draagt met de instroom van veel vluchtelingen een zware last op zijn schouders. Met ruim 7 miljoen inwoners biedt het land opvang aan ruim 600.000 Syrische vluchtelingen. Om de inwoners en vluchtelingen een beter perspectief te bieden, wil Nederland maar ook de Europese Unie een breed partnerschap met Jordanië aangaan, met meer handelsmogelijkheden, ontwikkelingssamenwerking en samenwerking op het gebied van veiligheid en migratie. Op die manier kunnen zowel Jordaniërs als vluchtelingen makkelijker een baan vinden, een eigen bedrijfje beginnen en kunnen hun kinderen weer naar school.'