Toespraak van staatssecretaris Dijksma bij opening station Den Haag CS 1 februari 2016

Toespraak van staatssecretaris Dijksma (EZ) bij de opening van het station Den Haag CS op 1 februari 2016 in Den Haag.

Dames en heren, beste reizigers,

Wat een ruimte! Wat een licht! Wat een spectaculaire transformatie heeft hier plaatsgevonden, de afgelopen 4 jaar.

Ga maar na:

Een station met twee voetbalvelden van glas.

Een dak dat bestaat uit 294 glasdelen oftewel wybertjes: hét nieuwe symbool van Den Haag…

De grootste kraan van Europa werd ingezet.

De beste lassers ter wereld zijn ingevlogen.

Er is hier een huzarenklus geklaard! En met resultaat:

Den Haag heeft er nieuw icoon bij: een station van glas. Een kathedraal van licht. Een hypermoderne toegangspoort naar de stad.

Dit nieuwe station is 1 grote uitnodiging naar de toekomst.

Nu maken iedere dag 190.000 mensen gebruik van dit station. Maar over 10 jaar zijn dit er 270.000. We willen die groei op een goede manier kunnen opvangen.
Niet alleen in Den Haag, maar in heel Nederland waar iedere dag meer dan een miljoen mensen gebruik maken van de stations. En dat groeit met 3% per jaar.
Daarom verrijst er een nieuwe generatie stations in Nederland. Eerder hebben we Rotterdam, Delft en Arnhem geopend. Dit jaar nog Utrecht en Breda.
Stations waar we trots op kunnen zijn.

Want we willen niet alleen die groei kunnen opvangen. We willen meer!

Stations zijn dé knooppunten in het openbaar vervoer. Mensen moeten soepel en veilig kunnen overstappen van trein naar tram, bus, taxi, fiets. Alle mensen, dus ook de kwetsbare groepen zoals slechtzienden en ouderen.

En een station is ook een ontmoetingsplek, een plek waar je comfortabel kunt werken, winkelen, wachten, of wegdromen bij de pianomuziek! Of nieuwe contacten opdoen, zoals hier in Den Haag: onder de fonkelende ontmoetingswolk !

Het is een huiskamer van de stad.

Deze nieuwe terminal maakt onze ambities het volledig waar.

Ik feliciteer de stad Den Haag met deze nieuwe stadspoort. Ik feliciteer ProRail, NS, de architect, de aannemer met alle bouwers. Het is razend knap dat u de klus heeft geklaard – vaak ’s nachts zodat de reizigersstroom altijd kon doorgaan!

En ik feliciteer de reizigers met het heldere zicht op alle vervoersvormen, met de ruimte om te bewegen, en met de aangename plek om te verblijven, te ontmoeten, thuis te komen of te vertrekken.

Dank u wel!