Spreekschets minister Asscher tijdens feestelijke bijeenkomst nieuwe rijksschoonmakers

Spreekschets van minister Asscher (SZW) tijdens een feestelijke bijeenkomst voor nieuwe rijksschoonmakers op 28 januari 2016 in Den Haag.

Dames en Heren. Waarde nieuwe collega’s.

Ik vind het heel fijn u hier vandaag, namens het hele kabinet, welkom te heten. Het is een feestelijke gebeurtenis. Veel van uw nieuwe collega’ s zijn blij. Zo had het berichtje over de Rijksschoonmakers op het Rijksportaal binnen een week meer dan 80 likes! Een teken dat collega’s u dit van harte gunnen.

U bent natuurlijk al vanaf 1 januari in dienst van de Rijksoverheid, maar nu is het echt officieel! Zojuist hebt u de eed of belofte afgelegd. Daarmee hoort u er echt helemaal bij. Met alle rechten en plichten die erbij horen.

Terecht bent u daar trots op. Dat werd ook duidelijk uit het filmpje dat we zojuist hebben gezien. Ik begrijp die trots heel goed. Het is eervol om ambtenaar te zijn. Om met zijn allen samen te werken om van Nederland een (nog) beter en fijner land te maken. Werken voor de publieke zaak, zoals dat zo mooi heet.

Maar minstens zo belangrijk: het hebben van een vast contract als ambtenaar betekent meer zekerheid. Sommigen van u werken (eigenlijk) al heel lang bij EZ, op het kerndepartement of bij een locatie van ACM (Autoriteit Consument & Markt), RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) of NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit). Maar telkens weer onder een andere werkgever. Als een nieuw schoonmaakbedrijf de aanbesteding won, bracht dat telkens ook weer nieuwe onzekerheden met zich mee.

Dames en Heren. Ook ik ben trots. Het kabinet wil dat mensen die hard werken, daarvoor ook fatsoenlijk worden betaald en onder goede omstandigheden werken. Dat hoort bij goed werkgeverschap. Als we dit van werkgevers in Nederland vragen, moeten we als overheid natuurlijk zelf het goede voorbeeld geven. Door zelf een goed werkgever te zijn. Door mensen die structureel en belangrijk werk doen, ook gewoon in dienst te nemen. Wat hier vandaag gebeurt, vind ik niet meer dan normaal.

Dat u belangrijk werk doet, staat buiten kijf. Een schone omgeving is niet alleen fijn om in te werken, maar ook gezond. Of omgekeerd gezegd: een vieze werkomgeving leidt tot minder werkplezier en mensen kunnen er zelfs ziek van worden. Door uw werk kunnen beleidsmedewerkers, managementassistenten, communicatieadviseurs en al die andere collega-ambtenaren hun werk goed doen. Met inbegrip van de top. En dan spreek ik ook voor mezelf als minister.

Vandaag is een hele belangrijke stap gezet. Zo’n grote omslag gaat niet vanzelf. Er was veel voor nodig. Goede afspraken in het kabinet, steun in de Kamer. Heel veel organisatie om alles op de rails te krijgen. Maar nu zijn we dan zover.

Dames en Heren. U bent de voorhoede! Als eerste groep schoonmakers bent u officieel in dienst gekomen van de Rijksoverheid. Na u volgen geleidelijk collega-schoonmakers bij andere departementen en diensten.

Dat zal overigens wel wat tijd kosten. De Rijksoverheid sluit met andere (externe) partijen vaak contracten voor meerdere jaren. Dat geldt ook voor de schoonmaak. Pas na het einde van zo’n contract kunnen de schoonmakers dus in dienst worden genomen. De laatste schoonmakers zullen om die reden pas na 2020 in dienst kunnen komen.

Gelukkig hoeven de meesten niet zo lang te wachten. Dat geldt ook voor de schoonmakers hier op mijn eigen departement. In principe kan de RSO (Rijksschoonmaakorganisatie) in 2019 het contract hier in de Resident overnemen.

Als ik heel eerlijk ben, had ik als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid best gewild dat de schoonmakers op mijn ministerie als eerste in dienst hadden kunnen worden genomen. Maar die eer laat ik graag aan mijn collega-minister Henk Kamp van EZ. Waar het uiteraard om gaat is dat vandaag een belangrijke koers definitief is ingezet. Vandaag begint de wens die schoonmakers, bonden en kabinet delen, echt werkelijkheid te worden.

Hartelijk dank voor uw aandacht.