Nieuwe Europese plannen om impact van onderzoek en innovatie vergroten

Het innovation principle, Europese innovation deals, een startup visum en Open Access van onderzoeksresultaten dat zijn de belangrijkste plannen die de Europese ministers van onderzoek vandaag in Amsterdam hebben besproken. Alle ministers zijn het eens dat investeren in kennis, onderzoek en innovatie investeren in de Europese toekomst is. Innovatie kan zorgen voor economische groei, meer banen en antwoorden op maatschappelijke uitdagingen. Daarom moet investeren makkelijker gemaakt worden door betere regelgeving en moet Europa voor start ups aantrekkelijker worden. Om de impact van onderzoek te vergroten, moeten de resultaten voor iedereen toegankelijker worden. “Het is goed om te merken dat alle ministers het belang in zien van investeren in onderzoek en innovatie. Om de impact van onderzoek maximaal te benutten is het belangrijk dat wetenschappelijke kennis gedeeld wordt. Dan kan iedereen, van de wetenschapper tot de leraar en van de arts tot de ondernemer gebruik maken van de resultaten van onderzoek dat gefinancierd is met publieke middelen. Daarom wil ik, in dit half jaar dat Nederland voorzitter is van de Europese Unie, flinke stappen zetten om de impact van onderzoek en innovatie zo groot mogelijk te laten zijn en open access is daarbij voor mij één van de belangrijke stappen,” aldus staatssecretaris Sander Dekker.

Innovation principle en innovation deals

Betere en slimmere Europese regelgeving moeten zorgen voor een gunstig investerings- en vestigingsklimaat. De Europese onderzoeksministers zijn het er over eens dat regelgeving innovatie nooit in de weg moet zitten. Daarom is er gesproken over het Innovation principle, dat houdt in dat bij alle nieuwe Europese regelgeving moet worden gekeken wat de impact van deze nieuwe regels is op innovatie. Europese innovation deals moeten, naar voorbeeld van de Nederlandse green deals, ervoor zorgen dat alle betrokken partijen samen kijken hoe de knelpunten in de bestaande wet- en regelgeving weggenomen kunnen worden. 

Startup visum

Startups zorgen voor banen en economische groei. Vandaag presenteerde Neelie Kroes, special envoy van Startup Delta, het idee voor een Europees startup visum. Zo’n visum moet het voor startups makkelijker maken om zich in verschillende lidstaten te vestigen, zonder nieuwe toelatingsprocedures. Dit idee werd met enthousiasme ontvangen door de Europese ministers.

Open Access

Om de impact van onderzoek en innovatie te vergroten is brede verspreiding van resultaten van wetenschappelijk onderzoek een randvoorwaarde. Op dinsdagavond sprak Bill Gates de Europese ministers toe over het belang van Open Access. De Bill en Melinda Gatesfoundation investeert veel geld in onderzoek en wetenschap. Voorwaarde is dat de onderzoeksresultaten voor iedereen beschikbaar moeten komen. Staatssecretaris Dekker wil hetzelfde voor alle resultaten van wetenschappelijk onderzoek dat is gefinancierd met publieke middelen.

Vanmiddag boden de belangrijkste Europese onderzoeksuniversiteiten (LERU) de Europese ministers en Eurocommissaris Moedas bijna 10.000 handtekeningen aan. Zij roepen hen op om vaart te maken met Open Access. Op 4 en 5 april organiseert staatssecretaris Dekker daarom een grote Europese conferentie over Open Access.

Eurocommissaris Carlos Moedas is blij met de agenda van het  Nederlandse voorzitterschap: "Het is duidelijk dat we meer moeten investeren in onderzoek, maar we moeten ook belemmerende  regelgeving wegnemen die innovatie in de weg staan. Door een beter wettelijk kader moet het voor private investeerders aantrekkelijker worden om te investeren in Europa. Dat zal niet gemakkelijk zijn- wetgevingsprocessen hebben soms jaren nodig om zich aan te passen aan nieuwe technologieën die zich elke maand verder ontwikkelen. Daarom maakt slimme regelgeving deel uit van mijn prioriteit Open Innovatie, en daarom waardeer ik het ook dat het Nederlandse voorzitterschap dit hoog op de lijst geplaatst heeft met eigen prioriteiten voor onderzoek en innovatie."

Deze informele bijeenkomst vandaag in Amsterdam is de eerste bijeenkomst voor de onderzoeksministers onder Nederlands voorzitterschap van staatssecretaris Sander Dekker. Dekker hoopt in mei tijdens een formele bijeenkomst in Brussel samen met zijn collega’s stevige conclusies aan te nemen over het belang van investeringen in onderzoek en innovatie, over betere regelgeving voor een beter vestigingsklimaat in Europa en over de toegankelijkheid van onderzoeksgegevens om zo Open Access een stap dichterbij te brengen.