Toespraak van staatssecretaris Dijksma bij het welkomstdiner bij de Aviation Summit

Toespraak van staatssecretaris Dijksma bij het welkomstdiner bij de Aviation Summit die plaats vond op 20 en 21 januari 2016 op Schiphol.

De toespraak is in het Engels uitgesproken.

Dames en heren,

Ook ik heet ik u hartelijk welkom! Ik heb hier zeer naar uitgekeken omdat deze informele summit ook een geweldige gelegenheid is voor mij als nieuwkomer in dit gezelschap, persoonlijk kennis te maken met u - de belangrijkste spelers van de gehele Europese luchtvaartgemeenschap.

Een korte introductie. Tot november vorig jaar was ik minister of agriculture. Voor onze land- en tuinbouw is de export van cruciaal belang. Onze vers-producten gaan de hele wereld over dankzij de vele snelle verbindingen door de lucht.

Net als minister Schultz stap ik ook even uit mijn neutrale rol als voorzitter. Ik ben er trots op dat we ons hier vlakbij bevinden van de grootste planten- en bloemenveiling ter wereld.

Bijna 60% van de wereldhandel van bloemen en planten worden verhandeld op Nederlandse veilingen. Met Schiphol als springplaats naar de rest van de wereld.

Een ander voorbeeld is de import van high-tech goederen. 25 procent van de Europese import van Ipads en Iphones komt via Schiphol binnen.

De luchtvaart is voor de Nederlandse maar ook voor de Europese economie onmisbaar. Dat willen we ook in de toekomst zo houden.

Natuurlijk staat connectiviteit voorop. Snelle soepele verbindingen met andere landen zijn cruciaal voor het ontsluiten van onze economieën.

En die connectiviteit is geen vanzelfsprekendheid. Dat weet u en daar gaan we mee aan de slag. Maar tegelijkertijd moeten we goed kijken naar ons eigen product: de Europese luchtvaart zelf.

Hoe kunnen we een aantrekkelijke concurrerende speler blijven?

Hoe kunnen we onze Europese standaarden kwalitatief hoog houden tegen lagere kosten, tegen minder administratieve rompslomp?

Hoe zorgen we voor voldoende capaciteit op de grond en in de lucht?

Moet de Europese vloot niet de groenste vloot ter wereld worden? Ik ben ervan overtuigd dat het nieuwe mondiale klimaatakkoord de markt in dat opzicht beïnvloedt.

Hiermee ga ik graag met u morgen aan de slag.

Mede namens Ms. Bulc nodig ik u morgenochtend allen uit voor drie paneldiscussies: over connectivity, innovation and smart regulation.

’s Middags verwelkom ik graag alle ministers van Transport en leden van het Europees Parlement voor een rondetafel discussie. Ik vind het een grote eer dat ik die mag voorzitten.

Ik geef graag nog één punt mee: dit is een informele summit.

We hoeven niet te onderhandelen over woorden, punten en komma’s. Het gaat om een gedachtewisseling over de toekomst van de Europese luchtvaart met als basis het Luchtvaartpakket van de Europese Commissie.

Doel is dat u Nederland als voorzitter van de EU meegeeft waar we op korte termijn mee aan de slag kunnen. Daarnaast willen we verkennen wat de belangrijkste onderwerpen zijn voor een sterke Europese luchtvaart.

We kunnen de toon zetten, zoals het Koninklijk Concertgebouw orkest en het Nationaal Ballet net al schitterend hebben gedaan. Onze inzet is: er zit muziek in de luchtvaart! Dat willen we zo houden en daarom gaan we aan de slag met nieuwe composities, goed gestemde instrumenten, en excellente performers. Dank u wel.