Toespraak van minister Schultz van Haegen bij het diner bij de Aviation Summit

Toespraak van minister Schultz van Haegen bij het diner bij de Aviation Summit die plaats vond op de luchthaven Schiphol 20 en 21 januari 2016.

De tekst is in het Engels uitgesproken.

Dames en heren,

Het is 19 september 1916. Er staan vier houten loodsen op een hobbelig veld van 16 hectare. Uit de verte komen drie kleine eenmotorige vliegtuigen aan. Boeren kijken verbaasd op. Eén voor één landden ze op een zandstrook in het midden van het weiland. Het zijn de eerste vliegtuigen op Schiphol. Het is begonnen.

Schiphol kwam tot leven, ontwikkelde zich, en 100 jaar later komen en gaan hier ruim 58 miljoen passagiers met ruim 450.000 vliegtuigbewegingen per jaar.

Honderd jaar Schiphol: geweldig dat u er bent!

Ik heet u van harte welkom in Nederland op deze bijzondere European Aviation Summit. Een Summit die we samen met de Europese Commissie hebben georganiseerd. Een Summit die helemaal aan het begin staat van een halfjaar voorzitterschap van de EU.

Dat is een grote eer, en ik ben me dan ook volledig bewust van de positie en toon van de voorzittersrol: neutraal, resultaatgericht en gericht op EU als geheel.

En deze summit, in déze context is gelijk onze vuurproef.

Om onze neutrale houding en toon meteen op de proef te stellen beginnen we uitgerekend hier!

Bij 1 van de meest succesvolle ondernemingen van Nederland! Op eén van de beste en modernste luchthavens ter wereld.

1 van de belangrijkste drivers van onze economie.

En mét KLM: de oudste nog vliegende luchtvaartmaatschappij ter wereld!

Zie dan maar eens neutraal te blijven….

Dat doe ik toch, maar staat u mij één uitzondering toe: ik ben ontzettend trots dat ik hier voor u mag staan!

En als ik naar u kijk, collega-ministers, vertegenwoordigers van de Europese Commissie en het Europees Parlement, CEO's van de Europese luchtvaartsector: dan zie ik de hele Europese luchtvaartgemeenschap bij elkaar.

Het doet me denken aan één van de lijfspreuken Albert Plesman, de grondlegger van KLM. Hij zei: 'Het luchtruim verbindt alle volkeren.'

Hij was niet alleen een zakenman met vooruitziende blik, maar ook een idealist. Iemand die de grenzen verlegde. Een van de vele Europese pioniers die de luchtvaart groot heeft gemaakt. Door steeds de grenzen te verleggen, te zoeken naar nieuwe mogelijkheden om internationaal samen te werken.

En het is die traditie van pioniersgeest en durf, waarmee u en ik verbonden zijn. De Europese pioniersgeest heeft de luchtvaart wereldwijd van de grond gekregen en groot gemaakt.

En diezelfde eigenschappen hebben we nu weer hard nodig voor de vraagstukken die er liggen en de ambitie de we hebben om de Europese luchtvaart ook in de toekomst tot wereldspeler te maken.

Dat is de kerngedachte die achter deze summit ligt en waar vooral mijn collega – staatssecretaris Sharon Dijksma - samen met u mee aan de slag gaat, op basis van het nieuwe EC Luchtvaartpakket. Mijn collega vertelt u er zo meer over; zij zal morgen de rondetafel discussie leiden.

Ik kijk ernaar uit om in het Voorzitterschap gezamenlijk met u aan de slag te gaan en concrete stappen vooruit te zetten, ook op de andere terreinen van transport, logistiek en mobiliteit: spoor, weg, maritiem, binnenvaart en Galileo.

Mijn doel voor de transportagenda is een bijdrage te leveren aan economische groei en banen, de concurrentiekracht te verbeteren en ruimte geven aan innovatie.

Zeker op dat laatste gebied is deze periode een zeer fascinerende periode, met de opkomst van nieuwe technologieën - zoals drones, ITS en smart cars - die steeds meer zichtbaar worden, steeds meer in het bereik komen van de consumenten, en nu stevig aan de deur kloppen om hun plek te vinden op de Europese markt.

Dit is dan ook voor ons allemaal een uitdagende periode.

Een periode die vraagt om een dynamisch Europa, een Europa dat zich niet verliest in technische discussies maar vooral focust op mogelijkheden en kansen voor de toekomst.

Ik wil de complexiteit die er wel degelijk is niet ontkennen. Maar ik hoop dat we ondanks die complexiteit in staat zijn om altijd het doel voor ogen te houden: een sterk, concurrerend en innovatief Europa. Met veel ruimte voor mensen en ideeën. Precies op die manier is de luchtvaart hier groot geworden. Daar ga ik graag met u voor aan de slag. Dank u wel.