Toespraak minister Kamp bij de ondertekening van de overeenkomst Qredits

Toespraak van minister Kamp (EZ) bij de ondertekening van de overeenkomst met Qredits op 7 januari 2016 in Amsterdam.

Majesteit,

Dames en heren,

De beste wensen voor 2016! Voor u persoonlijk en degenen die u lief zijn. En voor onze economie: dat het een mooi jaar mag worden.

De kans daarop is groot. Want de vooruitzichten zijn goed: een stabiele economische groei, een groeiend aantal banen, een stijgend consumentenvertrouwen en een dalend aantal faillissementen. Positief is ook dat steeds meer Nederlanders ondernemers-verantwoordelijkheid durven te dragen: 1,5 miljoen inmiddels.

De bedrijven zien het jaar met vertrouwen tegemoet. Voor het eerst in 5 jaar rekent een meerderheid op groei van de werkgelegenheid en omzet, op meer export en meer investeringen. Daaruit volgt een grotere behoefte aan financiering. En ook daarmee gaat het beter. In 2015 werd ruim 80% van de kredietaanvragen gehonoreerd; 15% meer dan het jaar ervoor.

De economie staat weer op de rails en we spelen beter in op de structureel veranderende vraag dan vóór de crisis. Dat is ook nodig. Ontwikkelingen gaan sneller in een geglobaliseerde en gedigitaliseerde wereld. Wie mee wil doen, moet vernieuwen en risico’s nemen. Dat geldt voor ondernemers, dus ook voor hun financiers. Innoveren op de wereldmarkt vraagt om innovaties op de financieringsmarkt. Om een mix van financieringsvormen die past bij de verschillende ontwikkelingsfases waarin bedrijven zich bevinden.

Op het ministerie hebben we de afgelopen jaren veel gedaan om de markt voor eigen en vreemd vermogen in het mkb verder te ontwikkelen en het financieringsaanbod te verbreden. Met leningen, risicofinanciering en garanties. Dat heeft geleid tot nieuwe aanbieders, fondsen en mkb-beurzen; tot meer informal investors, crowdfunding en kredietunies. Daarmee kunnen we start ups helpen, die soms na een paar jaar groei miljarden waard zijn, zoals het biotechbedrijf Acerta. Maar ook middelgrote bedrijven die willen uitbreiden en eenmanszaken die willen starten. Met behulp van een breder aanbod van financiering, groeide het aantal bedrijven explosief: we hebben er nu 250.000 meer dan in 2010.

Veel kleinbedrijven vonden bij Qredits het krediet dat ze op geen andere manier konden krijgen. Gelukkig, want we hebben die kleinbedrijven hard nodig. Voor de werkgelegenheid: meer dan de helft van de banen uit het bedrijfsleven komt van het kleinbedrijf. Maar ook voor de leefbaarheid van onze samenleving. Dit zijn de fietsenwinkels, kappers en ijssalons bij u in de straat. Met microkredieten en coaching door honderden vrijwilligers hielp Qredits in 7 jaar tijd, 7.000 ondernemers bij het oprichten of uitbreiden van hun activiteiten. Het leidde tot meer dan 10.000 banen.

Toch is er niet alleen maar goed nieuws. Voor bijna de helft van de kleinbedrijven blijft financiering moeilijk verkrijgbaar. Daarom verhoogden we vorig jaar de grens van het krediet tot 250.000 en verbreedt Qredits dit jaar haar diensten met onder meer met het verstrekken van werkkapitaal.

Ik ben blij dat we dat samen met de EIB en het Europees Fonds voor Strategische Investeringen mogelijk kunnen maken. Vandaag tekenen we voor 100 miljoen. Qredits is daarmee de eerste microfinancieringsinstelling in Europa die een lening van zo’n omvang van de EIB ontvangt en bovendien het eerste EFSI-project in Nederland. EZ draagt graag bij door voor 80% garant te staan. Samen helpen we zo nog eens 6.500 ondernemers en creëren we 10.000 arbeidsplaatsen. Daarmee komen inspanningen op verschillende niveaus samen en komt geld uit een grote Europese pot bij de kleinste ondernemers terecht.

Het is ook met dat idee dat we vorig jaar het Nederlands Investerings Agentschap, het NIA, hebben opgericht.

Het EFSI biedt investeerders de komende jaren de mogelijkheid om voor miljarden euro’s extra projecten te realiseren. Met het NIA bieden we ondersteuning en expertise om die investeringen in Nederland voor elkaar te krijgen. Een aanzienlijk deel van het EFSI is bedoeld voor het MKB. Ik ben blij dat de Europese Commissie financiering voor het MKB tot prioriteit heeft gemaakt; dat is het ook tijdens ons voorzitterschap het komend half jaar.

Dames en heren,

Het regelen van voldoende financiering is 1 ding; van even groot belang is dat het geld vervolgens ook bij de ondernemers voor wie het bedoeld is, terechtkomt. En op dat vlak valt in 2016 nog veel winst te halen. Uit recent onderzoek blijkt dat veel ondernemers nog onbekend zijn met nieuwe financieringsvormen. Om hen op weg te helpen zijn we vorig jaar met onze partners de Nationale Financieringswijzer gestart. Ik vraag u nu de ondernemers nog beter vooruit te helpen. Als hij bij u niet terecht kan, verwijs dan door. Met een stijgend consumentenvertrouwen en een recordaantal ondernemers zijn de groeikansen er nu. Laten we ze ook benutten. 

Ik dank u voor de aandacht.