Overdracht competentie behandeling corporate tiebreakerverzoeken

Met ingang van 1 januari 2016 worden corporate tiebreakerverzoeken door het APA-/ATR-team in Rotterdam behandeld. Tot die tijd behandelt de Directie Internationale Zaken en Verbruiksbelastingen van het Ministerie van Financiën deze verzoeken.

In een aantal belastingverdragen en de Belastingregeling Nederland Curaçao is de corporate tiebreakerprocedure opgenomen. Dit is een bepaling die de woonplaats bij onderling overleg vast stelt als er sprake is van een dubbele fiscale vestigingsplaats. Op grond van deze bepaling kunnen belastingplichtigen de bevoegde autoriteiten van de verdragslanden verzoeken om de verdragswoonplaats vast te stellen.

Het komt regelmatig voor dat van een belastingplichtige die een verzoek onder de corporate tiebreakerprocedure doet, ook een APA- of ATR-verzoek in behandeling is (geweest) bij het APA-/ATR-team van de Belastingdienst. Door de beoordeling van deze verzoeken bij het APA-/ATR-team te beleggen, wordt de klantbehandeling van deze belastingplichtigen meer gestroomlijnd en daarmee efficiënter.

De overdracht geldt zowel voor de behandeling van corporate tiebreakerverzoeken die gebaseerd zijn op de huidige verdragen en regelingen waarin een corporate tiebreakerbepaling is opgenomen waarbij de verdragswoonplaats bij onderling overleg wordt vastgesteld, als op toekomstige verdragen en regelingen waarin een dergelijke bepaling wordt opgenomen.

Met ingang van 1 januari 2016 dienen corporate tiebreakerverzoeken gericht te worden aan:

Grote ondernemingen West

Kantoor Rotterdam

Unit 1

Postbus 50960

3007 BB Rotterdam