Kamerbrief Mogelijkheden van ondergrondse aanleg bij de nieuwe hoogspanningsverbindingen

Hierbij treft u de Kamerbrief over de mogelijkheden van ondergrondse aanleg bij de nieuwe hoogspanningsverbindingen.Met deze brief informeert de minister van Economische Zaken, mede namens de minister van Infrastructuur en Milieu, de Kamer over de resultaten van de studies en quick scans die TenneT heeft laten uitvoeren en de second opinion die Tractebel daarop in opdracht heeft uitgevoerd.

Tevens treft u voor de lopende 380 kV-projecten aan wat hiervan de consequenties zijn en welk gevolg hieraan per project gegeven wordt. Voor het 380 kV-project Rilland – Tilburg gaat de brief daarnaast specifiek in op het besluit over de vervolgstappen naar aanleiding van de beoordeling door Deltares van de alternatieve tracés die zijn voorgesteld door partijen uit de regio.

Ten slotte informeert de brief de Kamer over de uitvoering van de motie Dik Faber (Kamerstukken II 2015/16, 34199, nr. 44), waarmee de regering is verzocht om bij het uitwerken van de uitkoopregeling opnieuw alternatieven voor uitkoop van bewoners bij hoogspanningslijnen serieus mee te wegen, waaronder ondergrondse aanleg het verplaatsen van het tracé of het gebruik van innovatieve typen masten met minder straling.

Hieronder treft u de verschillende quick scans, second opinions, een advies en de rapportage behorende bij de Kamerbrief.