Inzicht in voortgang ontwikkelingsbeleid via open data

De Nederlandse overheid geeft openheid van zaken over hoe en met wie zij werkt. Dat geldt ook voor het ontwikkelingsbeleid. Basisvoorwaarde voor transparantie is dat relevante informatie beschikbaar én toegankelijk is. Door gegevens vrij beschikbaar te maken kan iedereen deze (her)gebruiken: voor onderzoek, vergelijkende analyses, ontwikkelen van effectiever beleid, etc. Met moderne technologie is die openbare informatie sneller en beter te ontsluiten.

IATI-standaard

Het ministerie van Buitenlandse Zaken publiceert open datasets volgens de IATI-standaard.

Die komt voort uit het International Aid Transparency Initiative. Daarin werken overheden, internationale organisaties en particuliere ontwikkelingsorganisaties samen aan betere transparantie en openheid van ontwikkelingshulp.

Ook voor partners en opdrachtnemers

Voor de uitvoering van het ontwikkelingsbeleid werkt de Nederlandse overheid samen met partners en opdrachtnemers. Een helder inzicht in hun activiteiten is belangrijk om te kunnen beoordelen of de gewenste resultaten bereikt worden. Over de voortgang van – door Nederland (mede) gefinancierde - activiteiten moeten zij daarom ook volgens de IATI-standaard rapporteren. Die eis gaat in op 1 januari 2016.

Richtlijnen

Voor het publiceren van voortgangsgegevens volgens de IATI-standaard heeft het ministerie richtlijnen ontwikkeld. Deze richtlijnen zijn beschikbaar in het Engels en binnenkort ook in het Frans.

Ze zijn in de onderstaande bijlage te vinden.