Toespraak van staatssecretaris Dijksma (EZ) bij de brunch op de Nederlandse ambassade in Parijs

Toespraak van staatssecretaris Dijksma (EZ) bij de brunch op de Nederlandse ambassade in Parijs op 29 november 2015.

Dames en heren,

Wat is het goed om u hier met zo velen te zien: bedrijven en belangengroepen, onderzoekers en overheden, jong en oud. Parijs leeft! En dat is heel erg goed.

Twee weken geleden was deze prachtige stad nog het toneel van vreselijke aanslagen. Parijs werd even het symbool voor de donkere kant van de mensheid.

Maar de komende dagen hebben we de kans om daar een ander symbool tegenover te zetten. Natuurlijk kan een klimaattop terreur en geweld niet stoppen. Maar we kunnen wel met elkaar bewijzen dat we blijven bouwen aan een betere wereld – onder andere met een ambitieus, wereldwijd klimaatakkoord.

Als 195 landen bij elkaar komen, hebben we een enorme kans om een grote stap vooruit te zetten. Een geslaagde klimaattop maakt van Parijs het symbool van nieuwe hoop. U begrijpt dat ik heel erg gemotiveerd ben om van deze top een succes te maken.

Maar daarvoor moeten we natuurlijk wel aan de slag. Laat ik u kort meenemen in de afspraken die ik hier graag gemaakt wil zien:

Ten 1e ga ik voor een bindend akkoord met zoveel mogelijk landen.

In dat akkoord moet een klimaatneutrale en een klimaatbestendige wereld als stip aan de horizon staan. En een systeem waarmee we periodiek bekijken of we – samen, maar ook individueel – op de goede weg zijn. Afspraken om elkaar te helpen moeten daar aan bijdragen.

Ten 2e wil ik dat het akkoord niet alleen gaat over landen en overheden. We moeten veel breder kijken!

Ook steden, bedrijfsleven, wetenschappers en maatschappelijke organisaties doen mee! Zij staan dicht bij mensen, dichtbij de dagelijkse vraagstukken en dichtbij praktische oplossingen. Klimaatbeleid is echt een verantwoordelijkheid van iedereen! Ik ga dus voor een bindend resultaat, met iedereen en met een duidelijk doel: een klimaatneutrale – en bestendige wereld.

Dat wordt een pittige klus, want er zijn grote verschillen tussen landen. Maar dat motiveert mij juist om die verschillen te overbruggen. Nederland kan hier echt in een heel belangrijke rol spelen. Natuurlijk trekken we samen op in de EU, met duidelijke doelstellingen: 80-95 minder broeikasgassen in 2050. En in 2030 al minstens 40% minder.

Maar los daarvan hebben we de wereld veel te bieden: we zijn goed in het verbinden van belangen.

Nederland is economisch en maatschappelijk sterk geworden doordat overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties altijd samen aan de slag gingen. We zijn het gewend om bruggen te bouwen. En dat kunnen we hier in Parijs dus ook doen.

Ik zie wereldwijd twee grote groepen van landen en belangen: een grote groep die vooral focust op mitigatie – oftewel het terugdringen van CO2. Er is ook een grote groep van (kwetsbare) landen, die vooral focust op adaptatie – investeren in de aanpak an de gevolgen van klimaatverandering.

Ik denk juist dat we een '3e weg' nodig hebben: een akkoord met een aanpak die beide doelen combineert – en die zorgt dat concrete maatregelen ook nog eens wereldwijd betaalbaar zijn: klimaatfinanciering is nog zo’n belangrijk doel. En – nog beter – groene investeringen door het bedrijfsleven.

Nederland draagt daaraan zijn steentje bij. Er ligt voor ons dus een hele duidelijke rol als bruggenbouwer weggelegd. Laten we die kans pakken!

En laten we die rol combineren met het inzetten van onze expertise – of het nu over het bouwen van dijken gaat, over emissieloos transport of over klimaatslimme landbouw – denk maar aan het telen van ziltbestendige aardappels. Daar is wereldwijd vraag naar: we kunnen dus ook in Parijs nieuwe stappen zetten in het bouwen van een wereldwijde groene economie!

Mijn inzet is dus gericht op concrete resultaten, maar ook op een steeds grotere beweging van landen en partijen die meedoen. En alle zogenaamde INDC’s die al zijn ingediend, laten zien dat die beweging er is – en dat hij groeit!

Wellicht bent u gisteren bij de presentatie van Kadir van Loohuizen geweest, in het Atelier Néerlandais.

Als je zijn indrukwekkende beelden hebt gezien, weet je meteen waar we het de komende dagen voor doen: voor de mensen die in hun bestaan worden bedreigd.

Natuurlijk zijn dat de miljoenen mensen in Bangladesh en op andere plaatsen, die moeten verhuizen omdat de zeespiegel stijgt. Maar of de gevolgen van klimaatverandering nu groot zijn of klein – we krijgen er allemaal mee te maken. Daarom moet deze top een echt Pact for the People opleveren.

Daar ga ik graag keihard mee aan de slag – samen met u. Het gaat erom spannen, maar ik geloof dat het kan. Ik wens u allemaal – ieder in zijn eigen rol – heel veel succes!