Ministerraad 27 november 2015

Inleiding van minister-president Rutte op de persconferentie na de ministerraad van 27 november 2015.

Goeiemiddag. Ik heb de meesten van jullie al vanmorgen even gezien bij de presentatie van het akkoord dat gemeenten, provincies en het Rijk hebben gesloten om de hele kwestie van de asielinstroom in goeie banen te leiden. Doorstroming van vergunninghouders heeft voor de korte termijn hierbij grote prioriteit. Samen met de realisatie van extra opvangplekken ontstaat daardoor ook meer ruimte voor de opvang. Daarnaast bevat het akkoord onder het motto ‘blijven is meedoen’ ook allerlei afspraken over integratie.

In de ministerraad hebben we het akkoord vandaag verder ingevuld met formele besluiten over de huisvesting, integratie, participatie maar ook het nareisbeleid. Het integraal plan nareis betreft maatregelen om de nareis van gezinsleden van asielzoekers beter te kunnen beheersen. Zo wordt de beslistermijn van de IND verlengd naar 9 maanden en is er meer bewijs nodig voor het aantonen van het gezinsverband. Het sporenbeleid staat in het teken van een gerichter werkende IND, met een snellere afwijzing van evident kansarme en eventueel zelfs misleidende asielverzoeken. Ik verwijs u naar alle persberichten voor de verdere informatie.

De bestuurlijke afspraken vormen uiteraard een belangrijke schakel van de én-én-én-aanpak van het kabinet. Namelijk in ons eigen land zorgen we voor tijdelijke opvang die sober en rechtvaardig is. Met Europa werken we aan een beperking van de instroom. Parallel daaraan moeten we zorgen voor sterke buitengrenzen, een eerlijke en gecontroleerde verdeling van vluchtelingen en een gezamenlijk effectief terugkeerbeleid. Buiten Europa zetten we zo veel mogelijk in op opvang in de regio. Daarom ook is het EU-Turkije Actieplan, waarover we zondag als Europese Unie, Europese Raadleden samen met Turkije zullen spreken, daarom is dat plan, dat EU-Turkije Actieplan zo belangrijk. Het bestaat uit 2 elementen. In de eerste plaats het tegengaan van de irreguliere migratie naar de Europese Unie, daarmee dus ook de instroom in belangrijke mate beperken. En ten tweede het verbeteren van de opvang van vluchtelingen in Turkije, zodat ze ook daar kunnen blijven.

In Europees verband werken we hard aan het indammen van de migratiestroom en daarom is het ook een goede zaak dat deze top aanstaande zondag plaatsvindt. Ik ben ervan overtuigd dat de lidstaten de urgentie van samenwerking met Turkije onderkennen en bereid zijn daaraan bij te dragen, en dat Turkije in staat is om samen met de Europese Unie het actieplan ook uit te voeren.

De EU-Turkijetop vindt plaats in Brussel. Een stad die met de hoge terreurdreiging een zeer bewogen week achter de rug heeft. De aanpak van terrorisme stond vandaag ook op de agenda van de ministerraad. We gaan door met de uitvoering van het actieprogramma integrale aanpak jihadisme en als onderdeel daarvan zenden we vandaag een heel pakket wetsvoorstellen de Kamer. Daaronder de tijdelijke Wet bestuurlijke maatregelen terrorismebestrijding, die voorziet in het zogenaamde uitreisverbod, het gebiedsverbod en de meldplicht voor jihadisten. Ten tweede de wijziging van de Paspoortwet, die het mogelijk maakt om in het kader van het uitreisverbod paspoorten in te trekken. Ten derde de Rijkswet op het Nederlanderschap in verband met de nationale veiligheid, die het mogelijk maakt om het Nederlanderschap in te trekken van jihadisten met een dubbele nationaliteit. En tot slot de Wet computercriminaliteit III, die onder meer effectiever optreden tegen jihadistische websites beoogt. Deze wetgeving is daarmee onderdeel van het brede pakket van maatregelen in de strijd tegen jihadisten.