Toespraak van staatssecretaris Dijksma voor opening station Arnhem

Toespraak van staatssecretaris Dijksma (EZ) bij de opening station Arnhem op 20 november 2015.

Dames en heren, beste reizigers, beste Arnhemmers,

Wat een magisch moment is dit voor Arnhem! Want vandaag krijgt ú uw station terug. En wat hééft u daar naar uitgekeken!

Een generatie is opgegroeid om kruip-door-sluip-door de trein te halen. Een tijdelijk station leek permanent. Jarenlang werd u ingesnoerd door hekken, steile trappen, bouwschermen. Maar nu kan de reiziger weer adem halen en vrij bewegen.

In een schitterend, licht, ruim en transparant gebouw. Een aangename plek voor de reiziger, een architectonische eye-catcher voor de stad, een indrukwekkende visitekaart van Nederland.

De architect van station Rotterdam – Jan Benthem – zei ooit: 'Stations zijn de gebouwen waar je als kind de mond van open valt, het zijn de gebouwen die zich vastzetten in je herinnering.'

En zo is het. Stations zijn magische gebouwen die mensen binden aan hun stad. Je hebt er emoties bij en herinneringen aan: de eerste afspraak met je vrouw, het afscheid van je kinderen die het huis uitgaan, of de eerste tienertour. Dit station is er klaar voor.

Maar we willen natuurlijk meer. Want elke dag maken meer dan een miljoen mensen gebruik van een van de 410 stations in ons land. Dat aantal groeit jaarlijks met zo’n 3%.

In Arnhem stappen nu dagelijks 38.000 mensen in en uit. Dit station is berekend op een groei naar 110.000 mensen die hier met bus, tram of trein aankomen.

We willen die groei op een goede manier kunnen opvangen. Niet alleen in Arnhem, maar in heel Nederland. Daarom maken we stations tot toegankelijke OV-knooppunten, waar mensen soepel en veilig kunnen overstappen.

We maken stations tot aangename plekken om te verblijven. Ontmoetingsplekken, waar je comfortabel kunt werken, winkelen of wachten. En we maken stations die horen bij de stad, met een eigen gezicht, vitale toegangspoorten waar het bruist van levendigheid en ondernemerschap.

Daarom is dit een bijzondere periode in de geschiedenis van de spoorwegen. Er verrijst een compleet nieuwe generatie stations: Rotterdam vorig jaar. Delft en Arnhem dit jaar. Volgend jaar Den Haag, Breda en Utrecht. Ook worden op dit moment 170 van de 410 stations verbouwd.

Maar vandaag staat Arnhem centraal. Ik feliciteer de architect Ben van Berkel. Er was geduld, doorzettingsvermogen en een sterk geloof in het ontwerp nodig om met zoveel opdrachtgevers koers te kunnen houden.

Ik feliciteer de aannemers die met de inmiddels beroemde twist een uniek staaltje vakmanschap hebben getoond, en risico hebben durven nemen.
En ik feliciteer alle bestuurders, betrokkenen van ProRail en NS, en natuurlijk alle Arnhemmers:

U heeft uw station terug. Een station waar u trots op kunt zijn. Een station dat klaar is voor de toekomst. Dank u wel.