Korte toespraak van vice minister-president Lodewijk Asscher bij de Franse ambassade in Den Haag

Korte toespraak van vice minister-president Lodewijk Asscher bij de Franse ambassade in Den Haag op 16 november 2015.

Monsieur l'Ambassadeur, Mesdames et Messieurs,

Direct na de laffe en koelbloedige moordpartij in Parijs op vrijdagavond kleurde de wereld blauw-wit-rood, als teken van eenheid en verbondenheid.

En ces jours de deuil, Paris est dans notre cœur à tous.

Nous sommes profondément solidaires avec les victimes et leurs proches. Tant de vies se sont subitement éteintes, tant de vies ont changé pour toujours – c’est à peine concevable.

Nous sommes profondément solidaires avec les Parisiens et l’ensemble du peuple français. Les Pays-Bas joignent leurs larmes aux vôtres. Et partagent votre deuil.

En wij voelen ons verbonden in vastberadenheid. In de overtuiging dat extremistisch geweld en blinde terreur het nooit mogen en nooit zullen winnen van vrijheid en democratie.

Wij laten ons onze manier van leven niet afnemen. Daarvoor strijden wij zij aan zij. Dat doen we met alles wat nodig is. En met het woord en het recht als belangrijke wapens. En in de zekerheid dat de menselijkheid van velen sterker is dan het fanatisme van weinigen.

Même après ce jour de ténèbres qui marque son histoire, Paris reste la ville lumière. Vive la liberté. Vive l’humanité. Vive la France !