Medische hulp voor Iraaks leger en Koerdische Peshmerga

De strijd tegen ISIS vergt een lange adem. De inspanningen van de internationale coalitie hebben ISIS verliezen toegebracht maar de groep is nog niet verslagen. Naast de inzet van F-16’s en trainers gaat Nederland medische hulpmaterialen leveren aan de Iraqi Security Forces (ISF).

Ook ontvangen de Koerdische Peshmerga middelen voor het opsporen van bermbommen. Er wordt 1,2 miljoen euro vrijgemaakt voor het steunen van de strijders, die in Irak vechten tegen ISIS. Dat schrijven minister Koenders van Buitenlandse Zaken en minister Hennis-Plasschaert van Defensie vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

‘We steunen Irak al via de anti-ISIS coalitie, maar ook hulp aan gewonden is belangrijk in deze strijd die ons allen raakt’, aldus minister Koenders. Een belangrijk onderdeel van het Nederlandse steunpakket bestaat uit de verbetering van medische voorzieningen voor de ISF. Zo worden medische trainingslokalen voor militairen verbouwd, terwijl er ook geld beschikbaar komt voor medische kits voor op het slagveld. De Koerdische Peshmerga krijgen ook materiaal om bermbommen op te sporen en dit gebied af te kunnen zetten. Er vallen nu nog veel slachtoffers door deze bommen. Daarnaast worden simpele verbindingsmiddelen beschikbaar gesteld, waardoor communicatie op het slagveld vergemakkelijkt wordt.

Het oefenen met de materialen past in het trainingsprogramma van de coalitie. ‘De Nederlandse militairen en coalitiepartners verzorgen in Bagdad en op diverse trainingslocaties in Noord-Irak met deze materialen trainingen, waarna de ISF en de Peshmerga het materieel kunnen gebruiken in de strijd tegen ISIS’, aldus Hennis.