Veiliger gas winnen in Groningen

Deze animatie legt uit welke opties het kabinet onderzoekt voor de gaswinning in Groningen.

Veiliger gas winnen in Groningen

In Nederland en in onze buurlanden gebruiken we sinds de jaren 60 gas uit Groningen. Omdat de gaswinning in Groningen aardbevingen veroorzaakt, is deze sinds 2014 stapsgewijs verlaagd, met het doel het aantal aardbevingen te verlagen.

Maar kan de Groningse gaskraan niet helemaal dicht? Nee. In de overgang naar duurzame energie, kunnen we voorlopig niet zonder gas om te koken en voor de verwarming. We kunnen meer gas kopen uit het buitenland, maar dan worden we afhankelijker van andere landen. Ook kunnen we gas uit onze kleine gasvelden halen.

Maar zowel het gas uit onze kleine velden als het buitenlands gas is niet direct geschikt voor onze apparatuur. Daarvoor moet eerst stikstof aan het gas worden toegevoegd. Dat gebeurt nu al in twee stikstoffabrieken. Een derde fabriek is eind 2019 gereed. Maar dit is niet voldoende en extra fabrieken bouwen kost tijd.

We bekijken nu welke mate van gaswinning in combinatie met het versterken van huizen zorgt dat de veiligheid in de woonomgeving van Groningers wordt verhoogd. Daarom onderzoeken we twee opties.

Optie 1: Jaarlijks winnen we een constante hoeveelheid Gronings gas. Afhankelijk van hoe koud het is, wordt dit aangevuld met gas uit het buitenland en kleine gasvelden.

Optie 2: Jaarlijks importeren we zoveel mogelijk buitenlands gas als met onze stikstoffabrieken mogelijk is. Als het koud is, vullen we dit aan met Gronings gas. Dit betekent dat we de gaswinning uit Groningen beperken maar gaan winnen met pieken.

We onderzoeken nu wat het effect hiervan is op het risico op aardbevingen. In december zijn de onderzoeken klaar en besluit het kabinet over de gaswinning. Daarbij staat de veiligheid van Groningers voorop en zorgen we voor voldoende energie voor ons allemaal.