Persconferentie na ministerraad 18 september 2015

Wij hadden vanmiddag, vanochtend moet ik zeggen, het grote genoegen om de eerste vicepresident van de Europese Commissie te ontvangen in de ministerraad. We hebben gesproken, aanleiding was het eigenlijk het voorzitterschap, het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie vanaf 1 januari. Maar vanzelfsprekend hebben we ook stilgestaan bij actuele thema's zoals migratie en de verschillende raden en de Europese Raad - de raad en de Europese Raad - die volgende week plaatsvindt.

Ten aanzien van het onderwerp migratie hebben we natuurlijk ook verder gesproken vandaag in het kabinet. Onze verantwoordelijkheid is natuurlijk om de toestroom in goede banen te leiden en tegelijkertijd te bezien hoe wij ook als Europa ervoor kunnen zorgen dat we de toestroom naar Europa in belangrijke mate kunnen verminderen. Allemaal langs de lijnen zoals die ook gisteren bij de Algemene Politieke Beschouwingen zijn behandeld. Veel fractievoorzitters, net als kabinet, legden ook de verbinding tussen wat ons te doen staat op kortere termijn, op de middellange termijn en hoe we ook met elkaar daar in moeten slagen om dit vraagstuk tot een goed einde te brengen.

Belangrijk daarbij is volgende week: dan zijn er twee Europese vergaderingen. Een Justitieraad op dinsdag en een Europese Raad op woensdag. Wij zijn zeer actief bezig met ook te lobbyen in voorbereiding op die twee vergaderingen. Dinsdag, zoals het er nu naar uitziet, spreken de Europese bewindslieden - ik zal niet meer zeggen de Klazen Dijkhoff, maar de staatssecretarissen en ministers van Migratie - bespreken dan het hele vraagstuk van de herlocatie. En zoals ik het nu inschat, zal de Europese Raad van woensdag zich vooral bezighouden met de vraag hoe we alle andere zaken die daar omheen spelen, bijvoorbeeld ook de versterking van de mogelijkheden van opvang in de regio - maar ook voor de kortere termijn: hoe zorg je ervoor dat in de kampen in de opvanglocaties die er nu zijn in de regio dat daar voldoende voorzieningen zijn voor mensen zodat ze niet extra gestimuleerd worden om richting Europa te komen - hoe je daarmee om gaat. En tegelijkertijd natuurlijk het vraagstuk van de betere controle van de buitengrenzen. Afijn, daarmee vertel ik u niks nieuws na twee dagen debatten hierover. Maar ook deze thema's kwamen natuurlijk allemaal vandaag voorbij.

Migratie is overigens ook één van de onderwerpen die besproken worden in de vergaderingen rondom en van de Verenigde Naties volgende week, dan is de AVVN, de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Ik ben dan ook in New York volgende week, samen met een stevige Nederlandse delegatie. De koning zal daar ook zijn. Hij zal daar, en dat is voor het eerst, namens Nederland het woord voeren bij de Algemene Vergadering. En dat betekent dat volgende week hier de vicepremier Lodewijk Asscher het woord zal voeren.