Persconferentie na ministerraad 11 september 2015

Minister-president Rutte heeft na afloop van de ministerraad een persconferentie gegeven. De video toont de inleidende verklaring van de minister-president. Bekijk de hele persconferentie via YouTube.

Minister-president Rutte:
We hebben in de ministerraad natuurlijk stilgestaan bij het migratievraagstuk en ook teruggeblikt op het debat dat gisteren in de Kamer - het was geloof ik gepland van 10.15 tot 14.00, het heeft tot 17.00 uur geduurd en volgens mij was het een goed debat - daarover heeft plaatsgevonden. Het kabinet - ik had vorige week al gezegd dat ik de hoop had dat we zouden komen tot een aantal constructieve voorstellen waarmee we ook in Europa de boer op kunnen. Ik denk dat het is gelukt en een geïntegreerde Europese aanpak die wij voorstaan en die gaan we nu ook verder uitventen. Dat betekent ook dat nu dat gesprek met al die Europese partners gaande is en zowel staatssecretaris Klaas Dijkhoff is daar natuurlijk mee bezig, aanstaande maandag vindt de extra Justitieraad plaats en het zal waarschijnlijk niet bij die ene vergadering blijven. Daarnaast vindt er natuurlijk veel telefonisch overleg plaats. Ik heb zelf contact gehad inmiddels met een aantal Oost-Europese regeringsleiders, maar ook met collega's uit het meer westelijk deel van Europa om steun te verwerven en ook te bezien of onze voorstellen gaan helpen om een brug te slaan tussen de positie van een aantal Oost-Europese landen, die grote zorgen hebben over de voorgestelde systemen van herverdeling en de voorstellen van de Commissie. Het kwam ook trouwens afgelopen woensdag nog uitvoerig aan de orde in mijn gesprekken met Xavier Bettel, die althans zijn land is nu de houder van het roterend presidentschap van Europa en zij spelen dus een belangrijke rol de komende weken ook in die Europese discussies.

Ik heb trouwens in Luxemburg ook het genoegen gehad om een bezoek te brengen aan het ESM, het Europese Stabiliteitsmechanisme, onder leiding van Klaus Regling. Het was interessant omdat we daar onder andere spraken over: wat zijn nou de effecten van de programma's die landen als Cyprus, Spanje, Ierland, Portugal gehad hebben en zien die economieën nou concurrerender geworden? Klopt het nou, de aanname dat als de eurozone bedoeld was als een groep landen die probeert naar een steeds hoger niveau van competitiviteit te komen en als het een keer misgaat dan zijn we bereid elkaar te helpen, lukt dat nou ook? En dan zie je toch, dat vond ik erg interessant, dat deze landen en zelfs overigens ook Griekenland, maar die kwamen wel van heel ver, maar zeker ook die andere landen, dat die een behoorlijke grote stap hebben gezet en dat met name ook in Ierland en Portugal, maar ook zeker Cyprus en Spanje, dat je ziet dat het werkt en dat die landen dus ook weer mee kunnen doen daarna in de gezamenlijke strijd om ervoor te zorgen dat we de welvaart in die eurozone verder verhogen. Dus dat lijkt een werkend instrument. En het is geen transferunie omdat je deze landen ondersteunt tegen strikte voorwaarden van hervormingen.

Tot slot: Prinsjesdag. Nou we zien natuurlijk inmiddels ook in Nederland de eerste positieve signalen van het economisch herstel. Daar gaan we volgende week uitgebreid met de Tweede Kamer over debatteren. Gelukkig is alles nog geheim, dus u zult volgende week heel veel nieuwe dingen zien. De minister van Financiën zal dinsdag de Miljoenennota presenteren. Maar goed, voor het zo ver is gaan we natuurlijk eerst genieten van de tradities eerder op Prinsjesdag. En nou ik heb zelf inmiddels zo'n stapel stukken mee om alles nog eens een keer te lezen, nog eens te herlezen, al onze plannen voor volgend jaar, om ook ervoor te zorgen dat ik goed ben voorbereid op de Algemene Politieke Beschouwingen die dan woensdag en donderdag plaatsvinden en waar ik u ongetwijfeld allemaal op de eerste rij van de publieke tribune zie zitten.