Koenders versterkt diplomatie in reactie op instabiliteit rond Europa

In het licht van de internationale situatie is het van essentieel belang het buitenlandbeleid te versterken. Veiligheid, migratie, conflict en diplomatie hangen nauw met elkaar samen. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken vergroot daarom de capaciteit op Nederlandse ambassades in de ring van instabiliteit rond Europa. Tevens worden de meest betrokken afdelingen op het ministerie versterkt. ‘De ontwikkelingen in de wereld vragen meer dan ooit om een krachtig buitenlandbeleid’, schrijft Koenders in een brief aan de Tweede Kamer.

Deze versterking is mogelijk omdat er op basis van de motie Van Ojik 20 miljoen euro minder hoeft te worden bezuinigd op de BZ-begroting. ‘Deze trendbreuk in de financiering van de diplomatie komt zeker niet te vroeg’, aldus Koenders.

Oost- en zuidflank

In Wit Rusland en Moldavië worden Tijdelijk Zaakgelastigden geplaatst. ‘Deze landen zijn belangrijk voor stabiliteit aan de oostgrens van Europa’, schrijft minister Koenders. ‘Nederland heeft hier geen ambassades, maar wordt straks in Minsk en Chisinau permanent vertegenwoordigd door een diplomaat.’

Daarnaast worden bestaande diplomatieke posten in de zuidflank van Europa versterkt: Algiers, Amman, Ankara, Beiroet, Doha, Muscat, Rabat, Ramallah, Tel Aviv, Istanbul en Teheran. De Nederlandse vertegenwoordiging bij de NAVO heeft de kleinste bezetting ooit en wordt uitgebreid. Op het ministerie komt extra capaciteit voor onder andere de clusters Rusland, Oekraïne, Irak/Syrië, Libië en Jemen. Bovendien komt er meer inzet op de internationale aanpak van terrorisme en wordt een ‘early warning’ eenheid opgezet om sneller op te kunnen treden als een land dreigt te destabiliseren.

Migratie

Ook de toegenomen migratiestromen en het menselijk leed dat daarmee gepaard gaat, stelt de diplomatie voor grote uitdagingen. ‘De EU moet hierin gezamenlijk optreden’, vindt Koenders. Voor een regionale aanpak in de Hoorn van Afrika wordt extra capaciteit geplaatst in Addis Abeba. Tevens worden de ambassades in Ankara, Athene, Rome en Nicosia versterkt. Op het departement worden de taakgroep migratie en de afdeling migratie en ontwikkeling uitgebreid. Ook zijn extra inspanningen nodig op het terrein van de 3D-benadering en bescherming van burgers in conflict.

Kansen

‘Daarnaast passen we de diplomatieke dienst voortdurend aan om zo veel mogelijk kansen te pakken voor het Nederlandse bedrijfsleven’, schrijft Koenders. ‘Mede in dat licht verzwaren we onze diplomatieke vertegenwoordigingen in Yangon (Birma/Myanmar), Abidjan (Ivoorkust) en Almaty (Kazachstan).’ In Yangon komt een volwaardige ambassade in plaats van de huidige economische missie. Het handelskantoor met laptopdiplomaat in Abidjan wordt opgeschaald naar een volwaardige ambassade. En het huidige economische kantoor in Almaty wordt opgewaardeerd tot een ambassadekantoor.

Mensen

‘Deze investering in mensen is nodig’, aldus Koenders. ‘Want een krachtig buitenlandbeleid vergt een wendbare organisatie en excellente diplomaten die op strategische plekken de Nederlandse belangen verdedigen. De kracht zit in het diplomatieke handwerk: informatie vergaren, netwerken opbouwen, gesprekspartners beïnvloeden, overheden aanspreken, partnerorganisaties steunen en scherp houden, kansen zien en benutten. Met deze versterking zetten we precies daar op in.’