Persconferentie na ministerraad 28 augustus 2015

Letterlijke tekst van de persconferentie van minister-president Rutte na afloop van de ministerraad op 28 augustus 2015.

Minister-president Rutte:
Ik denk het laatste nieuws dat is binnengekomen, is Dafne Schippers die een ongelooflijke prestatie heeft neergezet op de 200 meter en erin geslaagd is daar onder de 22 seconden te blijven. Ik begrijp dat het allerlaatste nieuws daarvan is dat ze onwel is geworden. Dus we hopen natuurlijk dat dat snel weer goed is en zij van deze prachtige medaille ook weer echt kan gaan genieten. Een prachtig resultaat en ik wil haar daar ook vanaf deze plek van harte mee feliciteren.

Dan kan ik u melden dat wij vandaag in de ministerraad de besluitvorming rondom Prinsjesdag hebben afgerond. De stukken zijn nu naar de Raad van State voor advies.
Zoals u weet, de economie trekt aan, maar we zijn er nog niet. Het is nu van belang dat mensen ook in hun eigen leven gaan merken dat het beter gaat met Nederland dat voorzieningen in ons mooie land op een hoog niveau zijn en blijven en dat er sprake is van een evenwichtig koopkrachtbeeld. Dat is ook steeds onze koers geweest vanaf de start.

En met de begroting voor volgend jaar kunnen we de volgende stap zetten met gelukkig ook nu eindelijk ruimte voor lastenverlichting. Ik zeg er wel bij dat bij die koers behoedzaamheid past. Ook nu is de ruimte die we hebben, natuurlijk beperkt. De overheidsfinanciën gaan de goede kant op maar er is nog steeds sprake ook van een tekort. En we verliezen uiteraard de onzekerheden die ook in het buitenland zich aftekenen, niet uit het oog.

En dat brengt mij eigenlijk op het laatste punt dat ik bij mijn inleiding wilde bespreken en dat zijn de... dat is de heersende onrust aan de randen van Europa.
In Noord-Afrika, het Midden-Oosten, maar ook aan de Europese oostgrens zijn er brandhaarden. Dat leidt, zoals we allemaal kunnen zien tot grote stromen vluchtelingen die een veilig heenkomen zoeken in Europa. En het leidt ook tot menselijke drama's.

Gisteren nog werden we opgeschrikt door het bericht dat in Oostenrijk meer dan zeventig verstekelingen zijn gevonden in een vrachtwagen, in een, mag je zeggen, verlaten vrachtwagen maar ook het vreselijke bericht dat voor de kust van Libië wederom een boot met honderden vluchtelingen is vergaan.
Dat zijn afschuwelijke berichten en ze onderstrepen ook de noodzaak als Europa, maar ook in nauwe samenwerking met de regio Afrika, het Midden-Oosten, om het vluchtelingenvraagstuk onder controle te krijgen, aan alle kanten.

Dus hoe zorgen we ervoor dat als mensen hier niet mogen blijven dat we de terugkeer regelen, als mensen hier wél mogen blijven dat we die opvang zo snel mogelijk doen dat we de oorzaken wegnemen voor die migratie enfin, alle aspecten die daarmee samenhangen.

En we zullen er ook in Europees verband naar moeten kijken en ook het kabinet neemt zich voor de komende tijd intensief deze discussie te voeren en met voorstellen te komen.

BREEDVELD (NOS)
Vindt u dat de afspraken, de Europese afspraken over asielprocedures nog voldoen?

RUTTE
Laten we in ieder geval zeggen dat er grote problemen zijn op dit moment met de hele kwestie van de vluchtelingenstromen. Dat allerlei Europese afspraken matig functioneren, denk aan Dublin. De situatie is helaas dat je in de praktijk moet vaststellen - zoals ook Dijkhoff zei - dat die afspraken niet goed werken. Het is niet zo dat vluchtelingen altijd worden opgevangen in het eerste land waar ze binnen komen, veel reizen door naar andere EU-landen. Een ander probleem met de Europese afspraken is dat die uitgaan van een goede registratie. Ook daar hapert het behoorlijk aan. Juist door een goede registratie voorkom je dat mensen gaan asielhoppen, dat ze gaan zoeken naar het land dat ze wel binnenlaat. Wat ons betreft moet die goede registratie, het hele scherpe Europese asielbeleid dus veel beter gaan functioneren.

BREEDVELD
Op welke manier zou u de afspraken willen aanpassen?

RUTTE
Daar gaan we dus over praten ook in het kabinet,  om op basis van laten we zeggen de behoorlijke oploop van de aantallen integraal naar het hele vraagstuk te kijken. Dus wat moet je doen in de regio zelf om de oorzaken van migratie weg te nemen en wat moet je doen om te zorgen dat er opvang in de regio is. Wat moet je doen om mensen die hier naartoe komen en hier niets te zoeken hebben, dat je die effectief weer kunt terugsturen. Hoe zorg je ervoor dat mensen die wel recht hebben op asiel, dat je die ook zo snel mogelijk integreert in de samenleving. Het gaat om het volledige pallet waar we naar moeten kijken.

BREEDVELD
Want er zijn nu twee dingen aan de hand: je ziet dat de druk, de toestroom, steeds groter wordt met bijkomende drama's - waar u ook al even aan refereerde. En aan de andere kant zie je ook heel terecht in Nederland die discussie oplaaien: wat moeten we ermee. De PvdA heeft bijvoorbeeld gezegd: we moeten naar een Europees systeem. Is dat een gedachte die u kunt delen?

RUTTE
Dat is me een beetje heel algemeen. Europa heeft een grote rol in het asielbeleid. Als je kijkt naar de taken van Europa, de gemeenschappelijke markt, onze munt, asiel hebben zij een grote rol, maar ik weet niet helemaal precies wat bedoeld wordt met dit helemaal Europees regelen. Volgens mij moeten we dat ook…

BREEDVELD
Hij heeft dat uitgewerkt, hij heeft daar ook wat ideeën over geopperd, bijvoorbeeld de centrale registratie en landen moeten naar draagkracht zeg maar, naar grootte ook asielzoekers gaan opnemen.

RUTTE
Dat laatste aspect, dat er natuurlijk een betere verdeling moet komen, dat lijkt mij evident. Omdat nu de lasten heel erg terechtkomen op een paar landen. Zoals Nederland, zoals Duitsland, zoals Zweden. Dus dat je een betere verdeling moet krijgen, daar ben ik het mee eens, maar verder wil ik eigenlijk ook eens even de kans geven ook binnen het kabinet deze discussie goed te voeren en met voorstellen te komen.

BREEDVELD
Klaas Dijkhoff, uw staatssecretaris, refereerde er ook al aan, die registratie, u zei het net ook al, dat werkt niet, is het een idee om dat Europees te gaan doen?

RUTTE
Nogmaals, we gaan nu eerst eens even goed die discussie voeren.

BOVEN (BNR)
Meneer Rutte, 71 doden in Oostenrijk, dat is het laatste dieptepunt, u refereerde er al aan, ik wil even, graag zo concreet mogelijk, want ik hoor heel veel antwoorden van uw kabinetsleden in heel algemene termen over grote politieke processen in Europa, kunt u zo concreet mogelijk aanduiden of er wat u betreft iets te doen is aan het feit dat 71 mensen in een kleine vrachtwagen stikken op de Europese snelwegen?

RUTTE
Die vraag snap ik niet, wat bedoelt u?

BOVEN
Nou ja, er is een enorme stroom op gang op de Balkan, de landen daar zijn allemaal overbelast; wordt het tijd voor dat Europese landen daar gezamenlijk bijvoorbeeld met zijn allen grenscontroles gaan uitvoeren, zodat je meer auto's kan controleren bijvoorbeeld?

RUTTE
Nogmaals, we gaan in het kabinet over die zaken spreken, maar ik ga er niet op vooruit lopen. We hebben in Europa asielbeleid, ik heb al gezegd op een aantal punten hapert dat: Dublin, de verdeling die wat mij betreft verbeterd kan, die te veel bij een beperkt aantal landen nu de druk legt, maar ook het hele vraagstuk van terugkeer, hoe voorkom je überhaupt dat mensen hier naartoe komen. Het gaat over het volledige vraagstuk. En ik wil me echt ervoor hoeden om nu op een element hier vergaande uitspraken te doen, maar juist alles met elkaar samenhangt.

BOVEN
Kunt u al iets zeggen over een tijdspad? Ik hoorde u en uw collega's zeggen dat al de hele week, dat er over alles moet worden gesproken: wanneer gaat het dan gesproken en wanneer verwacht u daar…

RUTTE
We gaan er de komende weken aan werken, ook in Europees verband, dat zal echt niet binnen een paar weken rond zijn. Het is echt een groot vraagstuk. En intussen maken wij gebruik van alle bestaande instrumenten om op een zo'n goed mogelijke manier met deze situatie om te gaan.

BOVEN
Zijn dan alle opties open om het hele Europese asielbeleid te herdefiniëren?

RUTTE
Nou ja, dit klinkt weer heel dramatisch, volgens mij zit niemand nu te wachten op grote sweeping bewegingen. Hebben we te maken met een ernstige situatie, sterke oplopende aantallen vluchtelingenstromen, met daarbij een aantal verschrikkelijke gebeurtenissen rondom humanitaire wantoestanden tot en met veel te betreuren doden gisteren, zowel in Oostenrijk als voor de Libische kust. En dat noodzaakt ons, al die feiten, als samenleving, als politiek om hier een antwoord op te formuleren. Maar wat niet mogelijk is, om zo'n vraagstuk van deze enorme omvang even in een paar dagen… als dat zo makkelijk was dan hadden we dat al lang bedacht.

HENDRICKXS (VOLKSKRANT)
U zei we gaan erover praten, het kabinet wil daar niet op vooruit lopen, zou u (onverstaanbaar, red) het is natuurlijk al een hele tijd bezig hè, die vluchtelingencrisis, had dat niet misschien wat eerder gekund?

RUTTE
Dat zal altijd een vraag zijn met ieder beleid wat je voorstelt.

HENDRICKXS
Maar kunt u zich voorstellen dat het misschien bij mensen die echt wel maanden al die beelden zien, dat de politiek een enigszins machteloze indruk maakt?

RUTTE
Het is niet zo dat we niets doen. Europa heeft in april en in mei een aantal besluiten genomen, waar het gaat om relocatie en hervestiging, besluiten genomen over het opzetten van het verbeteren van de registratie in Griekenland en Italië, besluiten genomen over hoe we omgaan met de situatie voor de Libische kust. Op een groot aantal van die punten is de uitvoering gaande, maar het is een ongelooflijk zwaar (slecht verstaanbaar, red)  probleem. Dus het is niet zo dat we niks gedaan hebben de afgelopen maanden. Zowel in Nederland als in Europa zijn we hier al sinds april heel heftig mee bezig. Je ziet intussen dat die aantallen nog verder oplopen en dat maakt het voor dit kabinet, vind ik ook logisch dat wij daar zowel nationaal als ook in Europees verband, wat we daaraan kunnen doen allemaal in kaart gaan brengen en met voorstellen komen.

VRAAG
U bent geloof ik een keer of 18 voor de eurocrisis naar Brussel geweest, er is ook al een top geweest inmiddels over de migratieproblematiek denk ik, maar de indruk bestaat vooral dat als er banken omvallen dat er in 24 uur een nieuwe top wordt georganiseerd en dat nu met deze menselijke ellende toch veel minder alertheid lijkt te bestaan vanuit Brussel en misschien ook wel vanuit de hoofdsteden.

RUTTE
Dat weet ik niet

VRAAG
Weet u waarom…

RUTTE
U wilt dat terugvertaald zien in hoeveel toppen we organiseren. Ik geloof niet dat iemand zit te wachten op 18 toppen over migratie

VRAAG
Nee, nee, dat wil ik ook niet zeggen…

RUTTE
Oké

VRAAG
Maar het lijkt nu net alsof men een beetje op elkaar zit te wachten.

RUTTE
Misschien is het gewoon een heel ingewikkeld probleem. Was er teleurstelling in Europa over het feit dat Oost-Europa toen het aankwam op relocatie van 40.000 mensen, waarvan we zeiden, we halen de druk weg bij Italië en Griekenland, 40.000 om te reloceren over Europa, dat Oost-Europa, een aantal landen gewoon niet thuis gaven. Dus je ziet daar teleurstelling over, je ziet tegelijkertijd dat het een ongelooflijk ingewikkeld probleem is. En dat rijke landen als Nederland en Duitsland en Zweden dus een te groot deel van deze druk op zich af zien komen. En de vraag hoe je dat moet keren, als dat heel makkelijk te beantwoorden zou zijn dan hadden we dat echt wel gedaan. Dus we zijn volop bezig, er gebeurt ook heel erg veel, maar we zullen meer moeten doen. En dat is ook politiek, wij zijn als kabinet gehouden om maatschappelijke problemen te analyseren en met oplossingen te komen. Daar zijn we sinds april heel intensief mee bezig, ook in Europees verband, maar dit is wel echt een taai vraagstuk.

VRAAG
Er is net het VN Comité gekomen met de aanbevelingen rond Zwarte Piet, de Zwarte Pieten-discussie in Nederland en een van de aanbevelingen is dat we de negatieve kenmerken van Zwarte Piet moeten aanpassen, bijvoorbeeld die verwijzen naar slavernij, wat dies meer zij. Wat vindt u van die aanbevelingen?

RUTTE
Maar wie zijn 'we' dan?

VRAAG
Als Nederland

RUTTE
Ja, wie is Nederland dan?

VRAAG
Degene over Zwarte Piet gaat… De Staat

RUTTE
Zwarte Piet is geen staatsaangelegenheid.

VRAAG
(onverstaanbaar, red) In zijn algemeen zou moeten bevorderen dat Zwarte Piet niet meer zwart is, dat is de aanbeveling.

RUTTE
Ik heb de aanbevelingen… Lodewijk Asscher had vandaag voorinformatie, die had dingen gezien, heeft daar iets over verteld en ik heb verder niet het rapport kunnen lezen. Ik denk dat dat rapport onderdeel is van de gesprekken die in de samenleving al een tijd gaande zijn over deze volkstraditie. Maar hoed je voor het land waar de overheid bepaalt hoe de volkstraditie eruit ziet, dat lijkt me echt iets van het volk, niet van de politiek. De politiek kan dat proces faciliteren, kan ervoor zorgen dat allerlei betrokken partijen bij elkaar zijn, dat doet Asscher. Maar laat dat vooral aan de samenleving.

HOEDEMAN (AD)
U blijft bij de stelling 'Black Pete is Black Pete?'

RUTTE
Ja, de naam zegt het. En dan is het aan de samenleving hoe zo'n traditie zich ontwikkelt en niet aan de politiek.

HOEDEMAN
Asscher heeft gezegd dat het, die vond het prima lijken als er een einde aan komt, aan de huidige Zwarte Piet?

RUTTE
Ja, maar goed, dat is een maatschappelijk debat, hij faciliteert dat en dat is ook terecht vanuit de politiek bekeken. Maar de politiek gaat er niet over hoe een volkstraditie eruit ziet, dat moet echt het volk doen.  Hier zit heel veel emotie achter, omdat  Zwarte Piet ook een soort symbool is geworden voor een veel diepere discussie over racisme en discriminatie. Misschien moet je dat ook helemaal loskoppelen, even los van hoe precies Zwarte Piet er dadelijk uitziet en die zal ongetwijfeld, is mijn voorspelling, dat is een maatschappelijke voorspelling, geen politieke voorspelling, in de toekomst een hele brede verschijningsvorm hebben. We hebben ze al, de stroopwafelpieten en de gehamerde piet en weet ik veel allemaal niet wat. Dat is echt aan de samenleving. Maar er zit wel iets achter, blijkbaar dat in dit land heel veel mensen nog steeds, dat is zeer ernstig, maar dat staat eigenlijk los van de vraag hoe Zwarte Piet eruit ziet, maar dat het iets zegt over het feit dat veel mensen in het land zich gediscrimineerd voelen. En of dat dan is door dat symbooltje van dat kereltje is even vers twee. En hoe dat kereltje er dan in de toekomst uitziet dat is aan de samenleving.

RIGHTON (VOLKSKRANT)
De VN benadrukt wel heel erg nadrukkelijk dat de state party, waarmee de overheid wordt bedoeld, moet zorgen ervoor dat dit gaat veranderen.

RUTTE
Hoe gaan we dat dan doen?

RIGHTON
Sorry?

RUTTE
Hoe gaan we dat doen? Hoe stelt de VN zich dat voor? Volgens mij…

RIGHTON
Dat zijn aanbevelingen, dat is aan u natuurlijk om te beslissen hoe u dat moet doen.

RUTTE
Oké, volgens mij… jongens, volkstraditie, come on. Welke Sinterklaasliedjes jullie zingen, hoe je Kerst viert, hoe je Pasen viert, daar gaat toch de politiek niet over. Misschien ben ik daar iets te liberaal in. Wat ik belangrijk vind is dat je zag achter die Zwarte Piet-discussie, dat die pijn bij grote groepen in de samenleving over discriminatie, over racisme, naar boven kwam. En nogmaals, hoe het ventje eruit ziet staat daar wat mij betreft los van, dat is een zaak van hoe dat in de samenleving zo'n traditie zich ontwikkelt. Maar laten we vaststellen dat in de samenleving, even los van de vormgeving van Zwarte Piet, dat die gevoelens van discriminatie er dus blijkbaar zijn, dat manifesteerde zich in deze discussie. Dat moet je ook eigenstandig denk ik oppakken, dat is ook een zaak van de samenleving. En hoe dan vervolgens dat ventje zich ontwikkelt, ja, dat zien we dan wel, dat is aan de samenleving.

VRAAG
(onverstaanbaar, red) aanhoudingen bij de intocht vorig jaar, is dat iets, vorig jaar bij de intocht in Gouda

RUTTE
Niet van over … niet van Rijkswege in ieder geval.

VRAAG
Nee nee nee maar…

RUTTE
Ik heb geen opdracht gegeven…

VRAAG
Maar als u zegt ik laat het aan het volk, hoe ziet u dat voor zich dan?

RUTTE
Nou, dat zal ik u vertellen. Wij hebben in dit land heel veel tradities, het midwinterhoornblazen heb ik begrepen is een verzonnen traditie, maar de meeste tradities bestaan vaak al een tijd. Je kunt er een prachtig boek over lezen, ik heb het hier vaker genoemd, 'Het bureau' van Voskuil. Het gaat over het Meertens Instituut, heet in dat boek het Beerta Instituut, het Beerta Bureau en het Meertens Instituut dat beschrijft het ontstaan, de vormgeving en de ontwikkeling van tradities in de samenleving. En in het algemeen is voor mij als liberaal de conclusie dat je daar als politiek ver van moet blijven. Je kan het wel faciliteren, dat doet Asscher. En wat ik veel belangrijker vind, is dat, nogmaals, even helemaal los van Zwarte Piet, maar dat inderdaad er blijkbaar in onze samenleving gevoelens zitten bij veel mensen dat ze gediscrimineerd worden, dat er racisme is. Dat vind ik veel belangrijker eerlijk gezegd om te adresseren dan hoe precies ja, dan is het aan de samenleving hoe dan Zwarte Piet eruit ziet.

HOEDEMAN
De begrotingsbesprekingen, hoe zou u de begrotingsbesprekingen van dit jaar willen definiëren tussen VVD en PvdA?

RUTTE
Waar zoekt u naar?

HOEDEMAN
Het antwoord.

RUTTE
Briljant. Touché! Ja, ik probeer de vraag, ja… we hebben een begroting opgesteld en dit zijn twee partijen die over bijna alles verschillend denken, maar we hebben dat in goede sfeer kunnen afronden.

HOEDEMAN
Ja, zult u dat soort besprekingen na 2017 met de PvdA gaan missen of wilt u die in stand houden?

RUTTE
U vraagt nu naar de coalitie die na 2017 gaat aantreden?

HOEDEMAN
Ja

RUTTE
Tegen de achtergrond van de verkiezingsuitslag die we niet kennen, dat vind ik ingewikkeld. Nee, nu heb ik u weer beet.

BREEDVELD (NOS)
Dit is een traditie, even vissen naar de begroting, want hij is rond begrijp ik?

RUTTE
Zeker.

BREEDVELD
Bent u tevreden?

RUTTE
Ik ben tevreden.

BREEDVELD
Ja? De opdracht was, althans dat begrijp ik, die het kabinet zich geformuleerd had, zoals dat dan heeft een aantal minnen weg te poetsen. Is dat gelukt?

RUTTE
Dat zal blijken met Prinsjesdag. Maar u heeft de cijfers gezien voor de begrotingsbesprekingen, dus wat er gebeurt met het 5 miljard-pakket in de koopkracht en dan zag je een aantal minnen voor gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden en daarvan heb ik ook eerder gezegd dat wij - zonder dat ik daar garanties over kan geven - gaan kijken wat we aan die minnen kunnen doen en daar hebben we goede voortgang geboekt. Maar precies in welke mate zal met Prinsjesdag blijken.

BREEDVELD
Ja, goede voortgang. En hoe zou u die begroting dan willen omschrijven uiteindelijk?

RUTTE
Een begroting die er volledig op gericht is om het economisch herstel verder te bevorderen. Dat betekent dat de ruimte die wij hebben gevonden in de sfeer van de lastenverlichting ter grootte van zo'n 5 miljard euro, dat we die inzetten om de koopkracht van werkenden te laten stijgen.

BREEDVELD
En hoe moeten we dat dan zien, want lastenverlichting klinkt dan goed en mooi, maar is het dan niet een goedmaker voor jaren van bezuinigingen?

RUTTE
Nou, geen goedmaker, maar het zijn feiten die naast elkaar staan. Er is nu ruimte voor lastenverlichting, we hebben ook jaren gehad waarin bezuinigd moest worden en lasten verzwaard moesten worden.

BREEDVELD
Ja, en moeten we dat dan zien als een goedmaker?

RUTTE
Nee, u moet zien dat dit kabinet een prudent financieel beleid voert. Het was noodzakelijk om de overheidsfinanciën op orde te brengen in een gebruikelijke mix van bezuinigingen en  ter grootte ongeveer een derde ook lastenverzwaringen. Die zijn nooit goed, nooit plezierig, maar wel noodzakelijk om  de overheidsfinanciën weer gezond te maken, ervoor te zorgen dat Nederland een betrouwbare haven blijft voor buitenlandse investeringen, voor binnenlandse investeringen, voor financiële prudentie. Dat lukt, daar komen we steeds meer op orde en er ontstaat nu gelukkig ook ruimte om het economisch herstel verder winst te geven, onder de vleugels te laten slaan door middel van lastenverlichting.

BOVEN
Ook over de begroting. Doet de nieuwe vermogensrendementsheffing recht aan de woorden van Halbe Zijlstra dat het nieuwe stelsel niet nivellerend mag zijn?

RUTTE
Ja, maar dan moet ik ingaan op allerlei geruchten in de media, ja, u moet echt tot Prinsjesdag toch de stukken afwachten en dan ziet u ook alle samenhang tussen de voorstellen et cetera, dat is echt beter dat ik nu niks over zeg, maar even al die berichten laat voor wat ze zijn. Ik vind het echt correct om dat bij Prinsjesdag te presenteren en dan ook daar de duidingen te geven.

VRAAG
Korte vraag, eerst, was het niet beter geweest om juist meer uit te geven tijdens de moeilijke jaren en nu wat minder uit te geven, dat heeft counter-cyclical-beleid van de overheid?

RUTTE
Wij krijgen het verwijt, zowel het eerste kabinet wat mijn naam droeg, als zeker ook deze coalitie die het totale bezuinigingsbedrag van 18 miljard heeft moeten verhogen naar 51 miljard, 51 miljard euro, dat wij de economie zouden kapot bezuinigen. Nederland is nu zo'n beetje de snelst groeiende economie van Europa, dus volgens mij hebben we in ieder geval die criticasters… we proved them wrong.

VRAAG
En de tweede vraag is, niet over Zwarte Piet, maar hetzelfde Comité van de VN die zeggen iets over migrantenbeleid en ze zeggen dat Nederland de plicht heeft om migranten onderdak en eten te geven in alle tijden. Is dat te rijmen met het huidige beleid, bed, bad en brood-beleid?

RUTTE
Nederland stelt zich op het standpunt dat als mensen niet terug kunnen of als mensen, als een land ze niet opneemt of als mensen die wel meewerken met hun uitzetting maar om een of andere redenen niet die reis kunnen aanvaarden, dat je dan probeert om die mensen op een fatsoenlijke manier ook hier onderdak te bieden. De groep waar we het over hebben bij bed, bad, brood, is de groep die terug kan, waarvan het land ze ook wil opnemen, die ook terug moet, vanuit de rechterlijke uitspraken en die alleen niet wil terugkeren en daarvan hebben we als coalitie gezegd het is gek als je die permanente opvang gaat bieden.

VRAAG
Dus niet permanent?

RUTTE
We hebben daar, u heeft het misschien gevolgd in april, ook in de coalitie een dingetje over gehad, een hele stevige discussie, en die hebben wij goed beslecht met elkaar.