Ministerraad 28 augustus 2015

(Minister-president Rutte:)

Ik denk het laatste nieuws dat is binnengekomen, is Dafne Schippers die een ongelooflijke prestatie heeft neergezet op de 200 meter en erin geslaagd is daar onder de 22 seconden te blijven. Ik begrijp dat het allerlaatste nieuws daarvan is dat ze onwel is geworden. Dus we hopen natuurlijk dat dat snel weer goed is en zij van deze prachtige medaille ook weer echt kan gaan genieten. Een prachtig resultaat en ik wil haar daar ook vanaf deze plek van harte mee feliciteren.

Dan kan ik u melden dat wij vandaag in de ministerraad de besluitvorming rondom Prinsjesdag hebben afgerond. De stukken zijn nu naar de Raad van State voor advies.
Zoals u weet, de economie trekt aan, maar we zijn er nog niet. Het is nu van belang dat mensen ook in hun eigen leven gaan merken dat het beter gaat met Nederland dat voorzieningen in ons mooie land op een hoog niveau zijn en blijven en dat er sprake is van een evenwichtig koopkrachtbeeld. Dat is ook steeds onze koers geweest vanaf de start.

En met de begroting voor volgend jaar kunnen we de volgende stap zetten met gelukkig ook nu eindelijk ruimte voor lastenverlichting. Ik zeg er wel bij dat bij die koers behoedzaamheid past. Ook nu is de ruimte die we hebben, natuurlijk beperkt. De overheidsfinanciën gaan de goede kant op maar er is nog steeds sprake ook van een tekort. En we verliezen uiteraard de onzekerheden die ook in het buitenland zich aftekenen, niet uit het oog.

En dat brengt mij eigenlijk op het laatste punt dat ik bij mijn inleiding wilde bespreken en dat zijn de... dat is de heersende onrust aan de randen van Europa.
In Noord-Afrika, het Midden-Oosten, maar ook aan de Europese oostgrens zijn er brandhaarden. Dat leidt, zoals we allemaal kunnen zien tot grote stromen vluchtelingen die een veilig heenkomen zoeken in Europa. En het leidt ook tot menselijke drama's.

Gisteren nog werden we opgeschrikt door het bericht dat in Oostenrijk meer dan zeventig verstekelingen zijn gevonden in een vrachtwagen, in een, mag je zeggen, verlaten vrachtwagen maar ook het vreselijke bericht dat voor de kust van Libië wederom een boot met honderden vluchtelingen is vergaan.
Dat zijn afschuwelijke berichten en ze onderstrepen ook de noodzaak als Europa, maar ook in nauwe samenwerking met de regio Afrika, het Midden-Oosten, om het vluchtelingenvraagstuk onder controle te krijgen, aan alle kanten.

Dus hoe zorgen we ervoor dat als mensen hier niet mogen blijven dat we de terugkeer regelen, als mensen hier wél mogen blijven dat we die opvang zo snel mogelijk doen dat we de oorzaken wegnemen voor die migratie enfin, alle aspecten die daarmee samenhangen.

En we zullen er ook in Europees verband naar moeten kijken en ook het kabinet neemt zich voor de komende tijd intensief deze discussie te voeren en met voorstellen te komen.