Ploumen op handelsmissie naar Mexico

Samen met 23 Nederlandse bedrijven gaat minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) volgende week op economische missie naar Mexico. Het programma staat in het teken van energie en maritiem (havens, baggeraars, scheepsbouw) en volgt op hervormingen van de Mexicaanse energiemarkt. Naast het bevorderen van de handelsrelatie, bezoekt Ploumen in Mexico ook een bijeenkomst van het Global Partnership for Effective Development Cooperation, waar zij co-voorzitter van is.

Na de VS is Nederland met tien miljard euro de grootste buitenlandse investeerder in Mexico. De energiehervormingen daar bieden kansen voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen in de energie- en maritieme sector. Op woensdag 2 september bezoekt Ploumen de deelstaat Campeche, waar meer dan de helft van de Mexicaanse olie geproduceerd wordt. Zo gaat ze langs bij de Nederlandse bodemonderzoeker Fugro in de haven van Ciudad del Carmen en wordt bij offshore-bedrijf Naviera Integral gekeken naar de geavanceerde veiligheidssystemen, die door Damen Shipyards worden geleverd.

Voor Nederland liggen er in Mexico onder andere kansen bij het verlenen van offshore-diensten, havenontwikkeling, aanleg van pijpleidingen en scheepsbouw. Mexico kijkt onder meer nadrukkelijk naar Nederland voor de benodigde kennis om de energiehervormingen en innovatieslag succesvol te implementeren. Op donderdag 3 september is er daarom in Mexico-stad uitgebreid ruimte voor bedrijven om elkaar te ontmoeten en contacten te leggen. Minister Ploumen spreekt onder andere met de CEO van het staatsoliebedrijf Pemex, de minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Energie. Verder worden er verschillende contracten tussen bedrijven getekend en wordt de energiesamenwerking tussen Nederland en Mexico in een overeenkomst vastgelegd.

MVO

Mexico heeft interesse getoond in de Nederlandse ambities op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Tijdens een bijeenkomst in Campeche wordt ingegaan op veilige werkomstandigheden in de energiesector, een thema dat zowel in Nederland als Mexico hoog op de agenda staat. In Mexico-stad is de minister van Buitenlandse Zaken aanwezig bij een MVO-forum over duurzaamheid in de energie-industrie. Het betrekken van overheid, bedrijfsleven en ngo’s zal hier speciale aandacht krijgen, net als de consultatie van inheemse bevolkingsgroepen bij grote infrastructurele projecten.

Ontwikkelingssamenwerking

Op vrijdag is minister Ploumen als co-voorzitter aanwezig bij de halfjaarlijkse bijeenkomst van het Global Partnership for Effective Development Cooperation (GPEDC). In dit internationale platform werken overheden, bedrijven, maatschappelijke en filantropische organisaties samen, onder meer om ervaringen uit te wisselen over hoe investeringen, programma’s en projecten succesvol kunnen worden ingevuld. Samen met Mexico en Malawi zal Nederland een samenwerking lanceren waarbij waterexperts uit de landen ingezet worden om het overstromingsrisico in Malawi aan te pakken. De conferentie staat in het teken van de nieuwe VN-ontwikkelingsdoelen, die later in september aangenomen zullen worden tijdens de Algemene Vergadering in New York.