Nederlander wordt plaatsvervangend hoofd VN-missie in Mali

De Nederlandse diplomaat Koen Davidse wordt plaatsvervangend hoofd van de VN-vredesmissie in Mali (MINUSMA). Hij is benoemd door de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon.

Davidse heeft 25 jaar internationale ervaring door zijn werk bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Wereldbank en de VN. Hij is sinds 2011 directeur multilaterale organisaties en mensenrechten bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook is hij nu nog speciaal gezant van Nederland voor de duurzame ontwikkelingsagenda voor de periode na 2015.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken is verheugd over de benoeming. 'Met zijn brede ervaring kan Davidse een belangrijke bijdrage leveren aan de missie en de organisatie daarvan. Ook is het bijzonder dat er een Nederlander in de leiding komt van een missie waarin Nederlandse militairen zo'n cruciale rol spelen. Een goede militaire bijdrage vereist ook invloed ter plekke', aldus Koenders, die MINUSMA van juli 2013 tot oktober 2014 zelf leidde vanuit de hoofdstad Bamako.

Als plaatsvervangend speciaal vertegenwoordiger van Ban Ki-moon in Mali wordt Davidse de tweede man van MINUSMA. Ongeveer 450 Nederlandse militairen en civiele deskundigen nemen deel aan die missie, die erop is gericht om de veiligheid en stabiliteit in het West-Afrikaanse land te herstellen.

Nederland is sinds april 2014 actief in Mali. De militairen voeren vooral verkenningen uit en verzamelen inlichtingen. De commandant van de missie gebruikt die informatie om operaties voor te bereiden. Daarnaast helpen civiele deskundigen uit Nederland de Malinese politie en rechtsstaat te verbeteren.

Davidse begint eind september in Mali. Hij was van 2008 tot 2011 directeur fragiliteit en vredesopbouw, waarbij hij zich speciaal richtte op Afghanistan. Ook was hij speciaal gezant van Nederland voor Soedan tijdens de finale fase van de vredesonderhandelingen tussen het noorden en zuiden van dat land.

In 2006 was Davidse directeur bij de VN voor een panel van de toenmalige secretaris-generaal Kofi Annan die aanbevelingen deed om de VN als eenheid te laten optreden. Davidse werkte ook bij de Wereldbank (1997-2001), de Nederlandse missie bij de VN in New York (2001-2005) en in Zuid-Azië en Egypte.