Nieuwe gemeentehuis Westland gegund

De gemeente Westland heeft de bouw en exploitatie van het nieuwe gemeentehuis definitief gegund aan De Groene Schakel bv. Het gaat om nieuwbouw op twee locaties in Naaldwijk, waardoor de gemeente Westland een publieks- en bestuurscentrum en een kantoorgebouw voor medewerkers zal krijgen.

Duurzaam

De nieuwe gemeentelijke huisvesting wordt duurzaam en zal de kwaliteit en efficiency van de dienstverlening vergroten. Westland krijgt met de ontwerpen een CO2-neutraal gemeentehuis. De ontwerpen passen binnen de kaders van de gemeenteraad. Het gaat dan om onder andere het beschikbare budget, de functionaliteit van het gebouw en inpassing in de omgeving.

DBFMO

Het nieuwbouwproject is volgens een integrale DBFMO- (Design, Build, Finance, Maintain & Operate) - procedure Europees gecontracteerd. In de aanbesteding is het ontwerp, bouw, financiering, onderhoud en dienstverlening aan één partij toegekend. Op deze manier kan de gemeente haar kerntaak, het bedienen van de burger, uitvoeren terwijl de realisatie en exploitatie aan marktpartijen wordt overgelaten. Het contract heeft een duur van 25 jaar waarbij het consortium De Groen Schakel bestaande uit drie Volkers-Wesselsondernemingen verantwoordelijk is voor het beheer en onderhoud van het gemeentehuis en architectenbureau Cepezed voor het ontwerp. PPSsupport verbond de gemeente en het Rijkvastgoedbedrijf. Het Rijksvastgoedbedrijf leverde onder andere input over en het toepassen van het rijksbrede modellen voor projecten volgens de DBFM(O)-overeenkomst en adviseerde de gemeente tijdens het aanbestedingsproces.

De start van de bouw is gepland in het 2e kwartaal van 2016. Verwachting is dat het nieuwe gemeentehuis in de zomer van 2017 open gaat.