Correctie op het nader voorlopig budget (informatie voor gemeenten)

In bijgevoegd bestand is een correctie gepubliceerd op de nader voorlopige bijstandsbudgetten. De correctie van de budgetten betreft een tweetal zaken. Het gaat ten eerste om een onjuistheid in de door het CBS aangeleverde data en ten tweede om een eerder geconstateerde onjuistheid in de verwerking van gegevens voor de gemeenten Haarlemmermeer en Coevorden. Deze zijn ook aan de Tweede Kamer gemeld met een brief van 24 februari en een brief van 2 juli.

In het overzicht met daarin alle individuele gemeenten is aangegeven welke correctie wordt toegepast op het eerder op 24 april 2015 bekend gemaakte nader voorlopige budget. De correcties voor de afzonderlijke gemeenten zijn zowel negatief als positief, maar geen enkele gemeente zal als gevolg van deze correctie een lager budget ontvangen. Van gemeenten die bevoordeeld zijn zal namelijk geen geld worden teruggevorderd terwijl voor gemeenten die aanvankelijk benadeeld zijn een positieve correctie wordt toegepast.

De hoogte van het bijstandsbudget en de correctie daarop is afhankelijk van de omvang van het macrobudget. Deze zullen dan ook definitief worden vastgesteld bij de bekendmaking van het definitieve macrobudget. De relatieve budgetverdeling is bij besluit van 26 september 2014 vastgesteld en heeft inmiddels formele rechtskracht. De correctie wijzigt niet de oorspronkelijke budgetverdeling, maar geeft gemeenten compensatie voor het ondervonden nadeel. De totale correctie bedraagt circa € 5 miljoen. Met de correctie krijgen gemeenten die nadeel hebben ondervonden alsnog het bedrag waar ze recht op hebben.