Workshop Vernieuwing BBV

Het doel van deze workshop was om deelnemers te informeren over de voorstellen van de werkgroepen vernieuwing BBV en hierover met elkaar in gesprek te gaan.

Er werd ingezoomd op de volgende vragen:

  • Wat houden de voorstellen in?
  • Wat betekent dit voor uw gemeente?
  • Wanneer treden de voorstellen in werking?

Rapport Adviescommissie vernieuwing BBV

Op 8 mei 2014 heeft de Adviescommissie vernieuwing BBV haar rapport (pdf, 0,8 MB) uitgebracht. De commissie heeft voor zijn advisering een zevental uitgangspunten opgesteld, waarbij de rode draad de versterking van de horizontale verantwoording is.

De adviezen zijn uitgewerkt door een zevental werkgroepen onder leiding van een stuurgroep. De stuurgroep is ingesteld door BZK en daarnaast participeren Financiën, IPO en VNG/gemeenten. Een 1e resultaat betreft de invoering van een verplichte basisset van 5 financiële kengetallen met ingang van de begroting 2016 en de jaarrekeningstukken 2015. Ook de overige werkgroepen zijn 'zo goed als' gereed met de uitwerkingen van de aanbevelingen. De voorstellen van deze werkgroepen worden nu door BZK in concrete wijzigingsvoorstellen gegoten.

De brochure Hoofdlijnen vernieuwing BBV, uitgereikt op de regiodagen gemeentefinanciën, geeft de voornemens tot verwerking van de adviezen en de consequenties voor het BBV van dit moment weer.