Workshop Staatssteun

In deze workshop is een globaal overzicht van de staatssteunregels en -procedures gepresenteerd. En er is een aantal casus besproken.

Staatssteun is voor gemeenten relevant bij tal van onderwerpen. Te denken valt aan steun voor gebiedsontwikkeling, infrastructuur, werkgelegenheid, milieubescherming, startende ondernemingen of zelfs betaald voetbalclubs. Medewerkers van gemeenten kunnen met de staatssteunregels te maken krijgen op het moment dat de accountant de jaarrekening toetst op rechtmatigheid. Maar ook aan het begin van het beleidsproces, als bepaald wordt op welke wijze financiële middelen ingezet gaan worden (subsidie, lening, garantie, deelneming, grondverkoop, enzovoort).

Er zal zo vroeg mogelijk rekening gehouden moeten worden met de (Europese) regels. Het is dan ook belangrijk dat binnen een gemeente tijdig het signaal afgegeven wordt dat er getoetst moet worden aan de staatssteunregels. Dat is dan ook het doel geweest van deze workshop tijdens de regiodagen gemeentefinanciën.