Workshop De participatiewet een financieel risico voor uw gemeente?

In deze workshop stond de vraag centraal welke mogelijke financiële risico's de Participatiewet met zich mee brengt. En hoe er vanuit de financiële functie geanticipeerd kan worden op de beheersing en het voorkomen van deze risico's.

IROKO heeft de deelnemers inzicht gegeven in de wet en de vraagstukken die dit voor de financiële functie met zich meebrengt. Daarnaast is in beeld gebracht wat de vragen zijn die gesteld kunnen of moeten worden om financieel grip te houden op dit beleidsterrein. Op zowel korte als langere termijn. Deelnemers werden uitgedaagd om ervaringen te delen. Dit aan de hand van zowel voorbeelden uit opdrachten van IROKO als een praktijkcase van een gemeente.

Achtergrond Participatiewet

Met de Participatiewet wil het Rijk dat gemeenten meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk krijgen bij werkgevers. De wet vervangt de Wwb, de Wsw en een groot deel van de Wajong. Anders dan bij de andere 2 decentralisaties is er voor gemeenten sprake van een meer geleidelijke overgang. Dat betekent niet dat de financiële risico's van de Participatiewet kleiner zijn.