Kabinet neemt aanbevelingen evaluatie ‘Begroting van de Koning’ over

De ministerraad neemt op voorstel van de minister-president de aanbevelingen over uit het evaluatierapport ‘Begroting van de Koning’. Hiermee wil het kabinet voorzien in verdere transparantie over de uitgaven die samenhangen met de uitoefening van het Koningschap. ABDTOPConsult heeft de opzet van de begroting van de Koning geëvalueerd. De ministerraad heeft ermee ingestemd het evaluatierapport en de kabinetsreactie aan de Tweede Kamer te zenden.

Het evaluatierapport bevat twee onderdelen. Het eerste onderdeel betreft het evalueren van de opzet van de begroting, inclusief de transparantie daarvan.

Conclusie van het rapport is dat de uitgangspunten voor de begroting van de Koning de afgelopen vijf jaar correct zijn toegepast en nog altijd actueel zijn. Toepassing ervan was een belangrijke stap in het transparant begroten en verantwoorden van de uitgaven.

De beoogde transparantie is echter niet in alle opzichten gerealiseerd. Zo kan de vindbaarheid van uitgaven op andere begrotingen beter en kunnen deze uitgebreider worden toegelicht. Met ingang van 2016 bevat de begroting van de Koning daarom een bijlage met de uitgaven die door andere betrokken ministeries worden gedaan. Ook worden deze uitgaven uitgebreider toegelicht.

Het tweede onderdeel van het evaluatierapport bevat een uitgebreide analyse van de belastingvrijdom en de grondwettelijke uitkeringen. Op basis hiervan is het kabinet van mening dat beide ongewijzigd kunnen blijven.