Asscher: ‘Dijsselbloem juiste man op juiste plaats’

Tijdens de ministerraad heeft minister Dijsselbloem van Financiën meegedeeld dat hij zich formeel kandidaat stelt voor een nieuwe termijn als voorzitter van de eurogroep. Zijn huidige termijn loopt op 21 juli af. Voor die tijd zal de eurogroep een besluit nemen over het voorzitterschap.

‘Jeroen Dijsselbloem heeft het voorzitterschap de afgelopen twee en half jaar, een heel turbulente periode voor de eurozone, op uitstekende wijze vervuld. Hij is de juiste man op de juiste plaats. Het kabinet steunt zijn kandidatuur dan ook van harte’. Dit liet viceminister-president Lodewijk Asscher weten tijdens de persconferentie na afloop van de ministerraad

OESO-ramingen

Er is in de ministerraad ook gesproken over de laatste OESO-ramingen.  Nederland zit weer in de Europese voorhoede als het gaat om groei. De vicepremier benadrukt dat het nu nog belangrijker is dat de mensen die nu nog werkloos thuis zitten weer aan de slag kunnen. ‘En ook die vooruitzichten zijn verbeterd. Het zijn nog maar voorspellingen en ook als deze ramingen uitkomen zijn we er nog niet. Maar we kunnen constateren dat het met Nederland weer de goede kant op gaat. Dat is voor het kabinet een aanmoediging om door te gaan op de ingeslagen weg’, aldus de viceminister-president.

Financiering kinderopvang

Ten slotte is in de ministerraad gesproken over verandering van de financieringssystematiek van de kinderopvang. Er wordt gekozen voor een systeem met twee pijlers. Het eerste is dat het Rijk de kinderopvanginstellingen rechtstreeks gaat bekostigen en de tweede is dat ouders een eigen bijdrage betalen waarvan de hoogte afhangt van hun inkomen. Zij weten vanaf 2018 van tevoren hoeveel zij kwijt zijn aan kinderopvang. Het nieuwe systeem leidt volgens de vicepremier tot minder administratieve lasten, is minder fraudegevoelig en past in het streven om waar mogelijk te vereenvoudigen. Tegelijkertijd krijgen ouders meer zekerheid, aldus Asscher.