Koenders: akkoord met Iran belangrijke doorbraak

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken ) spreekt van 'belangrijke vooruitgang' en ‘een goed resultaat’ van de onderhandelingen tussen Iran en Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Rusland, China, de EU.

‘Hiermee is een belangrijke basis gelegd om de zorgen over het nucleaire programma van Iran weg te nemen en de relatie tussen Iran en de internationale gemeenschap te verbeteren’, zegt de minister. ‘Ik verwelkom het dat de partijen het op hoofdlijnen eens zijn geworden over een onderwerp dat zo lang niet bespreekbaar leek.’

Volgens Koenders is het van groot belang dat dit akkoord de komende periode technisch wordt uitgewerkt. 'Door de complexiteit van de onderwerpen zal dit nog steeds een uitdaging zijn. Ik hoop dat de partijen dit voor de afgesproken datum van 30 juni zullen afronden.’

De onderhandelingen over het Iraanse nucleaire programma duren al meer dan een decennium. Sinds het aantreden van president Rouhani in 2013 heeft Iran nieuwe toenadering gezocht tot westerse landen. Eind 2013 kwamen de partijen al tot een interim-akkoord om wederzijds vertrouwen op te bouwen in de aanloop naar een alomvattend akkoord. Nederland heeft bijna een half miljoen euro bijgedragen aan het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) om dit interim-akkoord te verifiëren.

Nu zijn de partijen tot een overeenkomst gekomen die grenzen stelt aan het nucleaire programma van Iran in ruil voor sanctieverlichting. Doel van het akkoord is het voorkomen dat Iran een kernwapen zou kunnen ontwikkelen.

De internationale gemeenschap, waaronder Nederland, maakt al jaren duidelijk dat Iran volledige openheid van zaken moet geven over zijn nucleaire programma, volledig moet samenwerken met nucleaire waakhond IAEA en zijn internationale verplichtingen op basis van resoluties van de VN Veiligheidsraad en de IAEA moet nakomen. Mede op grond van de resoluties van de VN is een uitgebreid pakket aan sancties tegen Iran opgelegd, waaronder in de olie-, gas-, economische en financiële sectoren.