Koenders naar Mensenrechtenraad en Ontwapeningsconferentie Genève

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) neemt morgen in Genève deel aan de opening van de VN-Mensenrechtenraad. Tijdens de bijeenkomst houdt de minister een toespraak over de Nederlandse inzet voor mensenrechten. ‘We worden dagelijks geconfronteerd met schendingen van mensenrechten. De wereldwijde staat van mensenrechten daalt met elke schending tot een nieuw dieptepunt. De tijd dringt voor een opwaartse koers. Daar zet Nederland zich voor in, onder meer via de Mensenrechtenraad’, aldus de minister. Koenders waarschuwt tegen de uitvoering van een rituele dans. ‘Het mag niet bij mooie woorden en goede bedoelingen blijven.’ De deelname van minister Koenders aan de opening markeert de hernieuwde toetreding van Nederland in de Mensenrechtenraad.

Voorafgaand aan de bijeenkomst spreekt minister Koenders met de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Zeid Ra’ad Al Hussein. ‘Ik kijk uit naar het gesprek met de Hoge Commissaris. Ik heb grote bewondering voor zijn werk; hij neemt onvermoeibaar en ambitieus stelling in tegen schendingen van mensenrechten’, zegt Koenders.

Maandagmiddag spreekt de minister eveneens in Genève op de Ontwapeningsconferentie, het voornaamste multilaterale forum voor onderhandelingen over ontwapening en wapenbeheersing. ‘Nederland zet zich in voor een wereld zonder kernwapens. Er zijn al stappen gezet op dit gebied. Maar er kan en moet meer worden gedaan’, aldus de minister. ‘Vooral in lastige tijden is het van belang dat we met elkaar blijven praten om verdere voortgang op ontwapening mogelijk te maken.’

De minister spreekt maandag en marge van de bijeenkomsten met onder meer Peter Maurer, president van het Internationale Rode Kruis, William Lacy Swing, directeur-generaal van de Internationale Organisatie voor Migratie, Kofi Annan, oud secretaris-generaal van de VN, en verschillende ambtgenoten die traditioneel deelnemen aan de jaarlijkse aftrap van de VN-Mensenrechtenraad.

Koenders sluit zijn bezoek aan Genève af met het openen van de World Press Photo tentoonstelling. Hier houdt de minister een korte toespraak en spreekt hij met de directeur Lars Boering van World Press Photo over het belang van fotojournalistiek voor mensenrechten en persvrijheid.