IOB – Evaluatie Matra Oostelijk Partnerschap

In de evaluatieprogrammering van het ministerie van Buitenlandse Zaken 2012-2017 is een beleidsdoorlichting met betrekking tot het Europees Nabuurschapsbeleid opgenomen, waarvoor effectenonderzoek wordt verricht in de landen van het Oostelijk Partnerschap (OP), inclusief Matra. Deze beleidsdoorlichting wordt uitgevoerd door de Inspectie Ontwikkelingssamenwerking en Beleidsevaluatie (IOB) van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ). Gezien de tijdsplanning van de beleidsdoorlichting (publicatie in 2016) en de behoefte om de resultaten van de Matra-evaluatie reeds in het voorjaar van 2015 beschikbaar te hebben, wordt de Matra-evaluatie als zelfstandig deelrapport opgeleverd.

Het huidige Matra-programma loopt eind 2015 af. In de loop van 2015 vindt de besluitvorming plaats over de inrichting van het Matra-programma vanaf 2016. Deze besluitvorming wordt geïnformeerd door drie evaluaties van de Matra-inzet in drie verschillende regio’s: de Arabische regio (‘Matra-zuid’), de Westelijke Balkan en Turkije (‘Matra pre-accessie’) en de landen van het Oostelijk Partnerschap (‘Matra-oost’). In het voorjaar van 2015 rondt IOB een evaluatie af van het Nederlandse beleid ter ondersteuning van de democratische transitie in de Arabische regio, waarbij Matra-zuid is geëvalueerd. Daarnaast wordt Matra in de pre-accessielanden momenteel geëvalueerd. De evaluatie van het Matra-programma in de OP-landen vormt een derde component.

In 2011 besloot het kabinet om het Matra-programma in de OP-landen vanaf 2012 uit te faseren. Als gevolg van amendementen van de Tweede Kamer op de BZ-begrotingen voor 2012, 2013 en 2014 is er echter toch een budget voor Matra-projecten in de OP-landen behouden gebleven. In de begroting voor 2015 heeft BZ zelf weer een budget voor Matra in deze landen gereserveerd. Overwogen wordt om het Matra-programma na 2015 weer structureel in de landen van het Oostelijk Partnerschap in te zetten. Dit voornemen maakt een evaluatie opportuun, zodat uit de voorafgaande periode lessen kunnen worden getrokken voor de toekomstige inzet van Matra.