Nederland en Tunesië: samen sterk voor vrouwen Arabische regio

Nederland en Tunesië gaan hun samenwerking op het gebied van vrouwenrechten versterken. Dat zei minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) woensdag na een bezoek aan een vrouwenkliniek in Tunis. 'Vrouwen hebben hier gelijke rechten. Dat is niet vanzelfsprekend in landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Met Tunesië trekken we samen op in Mali en Jemen om de situatie van vrouwen te verbeteren. En we willen kijken of we ook in andere landen aan de slag kunnen. Als Arabisch land staat Tunesië in de regio sterker om progressieve boodschappen af te geven dan Nederland’, vindt Ploumen. Ze had eerder op de dag een lunch met een groep invloedrijke Tunesische vrouwen, met wie ze over vrouwenrechten sprak.

Tunesië is een lichtpuntje in een zeer instabiele regio, constateert Ploumen na het bezoek. ‘Het is het enige land waar sinds de Arabische Lente het democratisch transitieproces goed op koers ligt’, aldus de minister. ‘Dat komt mede doordat veel maatschappelijke organisaties betrokken waren bij de omwenteling. Een samenleving kan alleen grootscheepse veranderingen ondergaan als die door de bevolking worden gedragen.’

Door de veranderingen in Tunesië is het mogelijk om op steeds meer gebieden samen te werken. Ploumen: 'Nederland is hier niet voor de snelle winst. We zijn een duurzame partner, die helpt bij het versterken van de sociaaleconomische ontwikkeling. Mede daarom zijn onze bedrijven hier goed in trek.’ Voor de Nederlandse bedrijven die met de minister mee reisden, liggen vooral kansen op het gebied van maritieme infrastructuur en landbouw: Tunesië wil de komende tijd investeren in havenuitbreiding en de modernisering van de tuinbouwsector.

De minister sprak ook met de vrouwelijke voorzitter van de Tunesische werkgeversorganisatie, bezocht een duurzame tomatenkwekerij en overlegde met de minister van Handel. Ploumen reist donderdag door naar Algerije.