‘Goed dat ook OPCW inzet chloorgas veroordeelt’

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) juicht toe dat de lidstaten van de OPCW (Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens) het gebruik van chloorgas in Syrië hebben veroordeeld als schending van het internationaal recht. Hij is ook te spreken over de verklaring van de OPCW dat de verantwoordelijken voor de aanvallen hiervoor rekenschap moeten afleggen.

‘Het is voor het eerst dat de Uitvoerende Raad van de OPCW het eens is geworden over een veroordeling. Dit is een positieve ontwikkeling waar we op kunnen voortbouwen’, aldus Koenders.

De minister had eerder al aangegeven dat hij bezorgd was over het herhaaldelijk en systematisch gebruik van chloorgas als wapen door Syrië. Volgens Koenders is dit in strijd met de afspraken en kan dit niet zonder consequentie blijven. Ook de Europese Unie heeft de inzet van chloorgas door het Syrisch regime inmiddels veroordeeld.

Het gebruik van chloorgas (of welke chemische stof dan ook) als wapen is een schending van het Verdrag tegen Chemische Wapens, waar Syrië sinds oktober 2013 partij bij is. Het is ook een schending van resolutie 2118 van de VN-Veiligheidsraad.

Nederland heeft de OPCW verder opgeroepen om meer haast te maken met het afronden van de ontmanteling van het Syrische chemische wapenprogramma. Het gaat onder meer over de vernietiging van voormalige productiefaciliteiten en over de eindrapportage die Syrië nog in moet dienen. Koenders is tevreden over het vernietigen van de chemische wapenvoorraden in Syrië, maar vindt het wel belangrijk om ook de laatste stappen in dit proces af te ronden.

‘We moeten Syrië nauwlettend in de gaten blijven houden tot we ervan zijn overtuigd dat het chemische wapenprogramma daar compleet is vernietigd’, vindt Koenders.