Rutte op het World Economic Forum

Minister-president Rutte nam op 21 en 22 januari deel aan het World Economic Forum in Davos. Tijdens verscheidene debatten werd gesproken over de grote veranderingen in de wereld en de economische, politieke en sociale gevolgen daarvan.

Minister-president Rutte en minister Ploumen op het vliegveld in Davos

Het World Economic Forum is een jaarlijkse internationale bijeenkomst van ongeveer 2000 politici, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en internationale organisaties, hoogleraren en journalisten. Naast minister-president Rutte waren ook de ministers Dijsselbloem, Ploumen en Schippers aanwezig

Het thema van het WEF was dit jaar 'The New Global Context'. De premier heeft tijdens verschillende ontmoetingen gesproken over onderwerpen als cybersecurity, innovatie en het belang van solide overheidsfinanciën. Daarnaast stond elke ontmoeting voor de minister-president in het teken van het onderstrepen wat Nederland allemaal te bieden heeft: 'En dat is veel. We hebben een open economie en in het buitenland liggen voor ons grote kansen. En Nederland is er goed op ingespeeld die kansen ook te pakken. Nederland nog beter op de kaart zetten, daar heb ik mij voor ingezet', aldus de premier.

Minister-president Rutte in bespreking op het World Conomic Forum in Davos

Economische uitdagingen

Op 22 januari sprak de minister-president op een bijeenkomst over de economische uitdagingen waar Europa momenteel voor staat: ‘Europe’s Twin Challenges’. Hij legde de nadruk op het creëren van meer werkgelegenheid, hervormingen en solide overheidsfinanciën en stelde vooral de noodzaak van een ambitieuze interne markt agenda aan de orde. ‘Het is echt hoog tijd dat Europa op dat vlak meegaat met zijn tijd. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het verminderen van belemmerende regelgeving zodat er binnen de EU veel makkelijker online gewinkeld kan worden. Of waar meer Europese verbondenheid op de energiemarkt toe kan leiden op het vlak van energiezekerheid en innovatie. Nederland blijft aanjager van deze agenda en ik heb er alle vertrouwen in dat de nieuwe Europese Commissie dit voortvarend op zal gaan pakken', aldus Rutte.