Koenders: 'Komst commandant LRA naar Strafhof stap voorwaarts in strijd tegen straffeloosheid'

‘De komst van deze hoge commandant van de Lord’s Resistance Army naar Den Haag om terecht te staan voor het Internationale Strafhof is een belangrijke stap in de bestrijding van straffeloosheid.’ Zo reageert minister Koenders (Buitenlandse Zaken) op de uitlevering door Oeganda van Dominic Ongwen. ‘Het is van belang dat ook de drie overige voortvluchtige LRA-leiders, onder wie Joseph Kony, voor de rechters van het ICC verschijnen’, aldus de minister.

Ongwen gaf zich vorige week in de Centraal-Afrikaanse Republiek over aan Amerikaanse militairen. Hij wordt verdacht van misdrijven tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Het Internationale Strafhof vaardigde in 2005 een arrestatiebevel tegen hem uit.

De Lord's Resistance Army – het Verzetsleger van de Heer - is een rebellengroep in Noord-Oeganda die werd opgericht in 1987. De groep wordt sindsdien geleid door Joseph Kony en voert al meer dan twee decennia oorlog in Oeganda en buurlanden. De LRA zet veelvuldig jongens in als kindsoldaten voor het verrichten van gruweldaden en meisjes om als seksslavin te dienen.