Oproep kandidaten voor LHBT-innovatieprijs 2015

Vandaag, op Paarse Vrijdag, doet minister Jet Bussemaker een oproep om kandidaten voor te dragen voor de LHBT-innovatieprijs 2015. De prijs wordt eenmaal in de 2 jaar toegekend aan een persoon, groep of instelling die zich inzet voor verbetering van de positie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mannen en vrouwen en transgender personen (LHBT's) in de samenleving. De LHBT-innovatieprijs 2015 staat in het teken van 'Acceptatie en veiligheid van LHBT jongeren'.

Met het uitreiken van de LHBT-innovatieprijs onderstreept het kabinet het belang dat zij hecht aan verbetering van de acceptatie van deze groep in de Nederlandse samenleving en daarbuiten. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 1.000 en een kunstobject.

International Day Against Homophobia

De prijs wordt op 17 mei 2015 uitgereikt tijdens IDAHO (International Day Against Homophobia) in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. De prijs is in 2011 uitgereikt aan Ahmed Marcouch en in 2013 aan Döne Fil. Zij ontvingen de prijs vanwege hun inspirerende bijdrage aan het emancipatieproces van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mannen en vrouwen en transgenders en dient ter aanmoediging om deze voorbeeldfunctie voort te zetten.

Jury

De jury van de LHBT-innovatieprijs 2015 bestaat uit Barbara Barend (voorzitter), Saskia Keuzenkamp, Monique Samuel, Johan Kenkhuis en Winfried Baijens. Kandidaten kunnen worden voorgedragen door het online nominatieformulier op de website in te vullen. De deadline voor het aanmelden van kandidaten is 15 februari 2015. Het laatste nieuws rondom deze prijs en o.a. de aangedragen initiatieven is te volgen op Facebook en Twitter.

Paarse Vrijdag

Paarse Vrijdag vindt sinds 2010 elk jaar plaats op de 2e vrijdag van december. Door het dragen van de kleur paars tonen mensen op deze dag hun solidariteit met LHBT jongeren. Ook minister Bussemaker was vandaag in het paars gekleed om aandacht te vragen voor de acceptatie van jonge lesbiennes, homo's, transgenders en biseksuele jongeren.