Reactie op berichtgeving over criminaliteit in Brabant en Limburg

Het NOS-journaal besteedt vandaag aandacht aan de georganiseerde criminaliteit in Brabant en Limburg. Dit is de reactie van het ministerie van Veiligheid en Justitie:

Al sinds eind 2010 werken OM, politie, Belastingdienst, Kmar, het ministerie en de grootste gemeenten in Brabant intensief samen bij de aanpak van georganiseerde criminaliteit. Hierdoor zijn er meer criminele bendes aangepakt en wordt er meer crimineel vermogen afgepakt. Inmiddels is deze aanpak uitgebreid naar heel Brabant en Zeeland.

Steeds meer burgemeesters pakken hun rol bij de bestrijding van ondermijnende criminaliteit. Samen met OM, politie en andere diensten wordt als 1 overheid opgetreden om te laten zien dat we geweld, intimidatie en het vermengen van de onder- met de bovenwereld niet accepteren.

Deze gezamenlijke aanpak vraagt niet zozeer om meer capaciteit of meer instrumenten. Het gaat erom dat alle betrokken overheidsdiensten 1 vuist maken tegen ondermijnende criminaliteit: gezamenlijk kunnen we efficiënter werken en veel meer voor elkaar krijgen. De komende tijd wordt hierbij extra ingezet op de aanpak van hennepteelt, de productie van synthetische drugs en criminele motorbendes.

Later deze week presenteren OM en politie de landelijke resultaten van de aanpak van georganiseerde criminaliteit.