Rutte: Europese lidstaatcontracten niet bindend

De Europese Raad heeft nog geen definitief besluit genomen over het  invoeren van hervormingscontracten met lidstaten. Volgens minister-president Rutte is wel afgesproken dat lidstaten en hun nationale parlementen zelf blijven bepalen welke hervormingen ze doorvoeren. 'Nederland vindt het belangrijk dat landen hervormen. Maar de contracten mogen niet juridisch bindend zijn', aldus Rutte na afloop van de eerste dag van de Europese top.

De voorzitter  van de Raad, Herman van Rompuy, werkt in samenwerking met de Europese Commissie en de lidstaten het voorstel verder uit. Volgend jaar oktober kan er dan een definitief besluit worden genomen.

Verder hebben de Europese staatshoofden en regeringsleiders gesproken over samenwerking op het gebied van Defensie. Rutte: 'Europese landen kunnen hun defensiebudgetten slimmer en efficiënter besteden om schaalvoordelen beter te benutten'. Hij  benadrukt dat er veel winst te boeken valt. Bijvoorbeeld door vaker materieel met elkaar te delen maar ook door regionaal samen te werken zoals Nederland, België en Luxemburg al doen.

Tot slot heeft de Raad stilgestaan bij de overeenstemming die in de Ecofin is bereikt over belangrijke bouwstenen van de bankenunie. 'Dat is een goede zaak''. Het risico dat problemen bij banken grote gevolgen kunnen hebben voor landen zal zich in de toekomst steeds minder en uiteindelijk niet meer voordoen. 'Dat betekent dat het risico dat de belastingbetaler in de toekomst weer moet opdraaien voor falende banken vermindert, zo niet verdwijnt', aldus Rutte.