Nadere waarborgen vastgesteld voor continuïteit Bureaus Jeugdzorg

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) en staatssecretaris Fred Teeven (VenJ) hebben vandaag met IPO en VNG nadere waarborgen vastgesteld over de continuïteit van Bureaus Jeugdzorg. Alle betrokkenen constateren dat er veel voortgang is geboekt in de afgelopen weken. Zij blijven zich maximaal inspannen om voor de huidige Bureaus Jeugdzorg en hun medewerkers een zachte landing te bewerkstelligen in het nieuwe jeugdstelsel.

Bureaus Jeugdzorg hebben op korte termijn helderheid nodig over hun positie als straks de gemeenten verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg. Onder andere over welke functies gemeenten bij hen afnemen, welk budget zij beschikbaar stellen voor deze functies en in hoeverre zij personeel van het huidige bureau jeugdzorg willen inzetten in het nieuwe stelsel.

80 procent gegarandeerd

De nadere waarborgen die zijn afgesproken houden in dat gemeenten alle ruimte houden om hun intensieve voorbereiding op het nieuwe jeugdstelsel voort te zetten. Per jeugdzorgregio kunnen zij op maat afspraken maken over wat zij afnemen van Bureau Jeugdzorg. Als die regionale afspraken op 28 februari echter niet hebben geleid tot garanties over continuïteit van de benodigde functies en de noodzakelijke infrastructuur in 2015, treedt een overgangsregeling in werking. Die houdt in dat gemeenten voor 2015 een budgetgarantie moeten geven aan de Bureaus Jeugdzorg van minimaal 80% van het budget in 2014.

Met deze nadere waarborgen kunnen alle Bureaus Jeugdzorg zich op korte termijn verantwoord voorbereiden op de situatie vanaf 2015.