Contract civiele dienstauto’s ondertekend

Plaatsvervangend secretaris-generaal Defensie mr. Frits Herman de Groot ondertekende vandaag namens de rijksoverheid de raamovereenkomsten voor de rijksbrede levering van civiele dienstauto’s.

Van de civiele dienstauto’s tot 3500 kg rijden er bij de rijksoverheid 12.000 rond. Het zijn zowel personen-, bestel- als terreinauto’s. Hiervan zijn ongeveer 5200 auto’s van het ministerie van Defensie. Dat ministerie is de grootste afnemer en daarom aangewezen als de rijksbrede portefeuillehouder. Bij Defensie is het Commando DienstenCentra (CDC) verantwoordelijk voor de dienstauto's.

Schaalvoordeel

Door op interdepartementaal niveau producten en diensten in te kopen, kan de rijksoverheid schaalvoordeel en dus prijsvoordeel verkrijgen. Ook wil de rijksoverheid dat het proces van aanbesteding met de daarbij horende milieu- en duurzaamheideisen, gezien de voorbeeldfunctie van de overheid, bij elk ministerie hetzelfde is.

Dit geldt ook voor de civiele dienstauto’s. Bij de aanbesteding van deze categorie auto’s zijn zware milieueisen voor de CO2 uitstoot gehanteerd om de CO2-footprint van de rijksoverheid voor  dienstauto’s verder te reduceren.

Energie

Afgezien van dienstauto’s heeft Defensie nog een tweede rijksbrede portefeuille: energie. In totaal zijn vooralsnog twaalf verschillende portefeuilles, zogenaamde categorieën, verdeeld over de diverse ministeries. In de nabije toekomst wordt dit uitgebreid naar maximaal 46 portefeuilles, zodat de rijksoverheid op steeds meer gebieden gezamenlijk gaat inkopen met alle voordelen van dien.