Ploumen: samen met financiële instellingen landroof tegengaan

Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking gaat komend jaar vaker om de tafel met Nederlandse financiële instellingen om oplossingen te zoeken voor landroof. Dat is de uitkomst van overleg van de minister met vertegenwoordigers uit de financiële sector. Het komt nu nog te vaak voor dat financiële instellingen investeren in projecten waar conflicten spelen rond landeigendom en landverwerving.

Ploumen is blij dat de Nederlandse financiële instellingen willen meewerken aan oplossingen en bereid zijn kritisch te kijken naar hun eigen rol daarbij: ‘De constructieve opstelling van de Nederlandse financiële instellingen vind ik bemoedigend en professioneel. Dit overleg is een goed begin, maar het is ook nodig om de daad bij het woord te voegen.’ Bij het overleg worden ook betrokken maatschappelijke organisaties en bedrijven uitgenodigd.

Eerder gaf Ploumen al aan dat ze van Nederlandse financiële instellingen verwacht dat ze goed landrechtenbeleid hebben en daar op toezien, met name bij investeringen in voedingsmiddelenbedrijven en hun toeleveranciers. ‘Investeerders mogen niet weglopen voor hun verantwoordelijkheid’, zegt de minister, die landroof een punt van grote zorg vindt.

Tegelijkertijd ziet Ploumen dat het voor financiële instellingen soms lastig is om te voorkomen dat het fout gaat, mede door de brede spreiding van beleggingen. De financiële instellingen zullen in voorkomende gevallen wel direct, actief en betrokken reageren op de landeigendomsproblemen. Daarbij zullen de instellingen zo transparant mogelijk zijn over hun criteria voor financiële transacties.