Dijksma start samenwerking landbouwprojecten met Kofi Annan

Nederlandse landbouwbedrijven zullen de komende jaren meer investeren in Afrika om economische kansen te creëren en voedselzekerheid te vergroten door de landbouwproductie van kleine boeren te verbeteren. Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken ontmoet de voormalig Secretaris Generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan maandag 16 december 2013 om intensieve samenwerking op landbouwgebied in Afrika te bespreken.

Inkomens kleine boeren vergroten

Dijksma en de organisatie van Annan - AGRA (Alliance for a Green Revolution for Africa) - sluiten een overeenkomst om voedseltekorten te reduceren en inkomens van miljoenen kleine boeren te vergroten door klimaatslimme landbouwprojecten op te zetten. De Nederlandse overheid investeert de komende jaren 5 miljoen dollar (3,7 miljoen euro) in de samenwerking tussen agrarische bedrijven en AGRA.

Werken aan voedselzekerheid

Dijksma: 'Het samenwerken met Kofi Annan en zijn organisatie AGRA geeft een nieuwe impuls om met onze agrarische bedrijven aan voedselzekerheid te werken en nieuwe economische kansen via klimaatslimme landbouw te creëren.'

Nederlandse tuinbouw wereldtop

AGRA heeft zich ten doel gesteld om via landbouw de voedselzekerheid in Afrika te vergroten. De Afrikaanse bevolking bestaat voor 70 procent uit kleine boeren. AGRA ziet in Nederland een interessante partner, omdat de organisatie zich de komende jaren naast maïs en cassave meer wil toeleggen op groenteteelt, aardappelen en zuivel. De Nederlandse tuinbouw is wereldtop en kan via bedrijven en de Wageningen Universiteit kennis overdragen aan miljoenen kleine boeren in onder meer Malawi, Tanzania, Rwanda en Kenia. Dat leidt ook tot meer economische vestigings- en marktkansen voor Nederland.

Minder waterverbruik

Daarbij moet de ontwikkeling van nieuwe zaden en teelttechnieken een prominente plek krijgen, waardoor gewassen minder water nodig hebben om goed kunnen te groeien. Daarnaast leren kleine agrariërs op een slimme, klimaatbestendige manier bomen te planten en plant- en gewasziekten kennen. Een werkgroep van AGRA en het ministerie van Economische Zaken komt binnen drie maanden met een plan om door publiek-private samenwerking klimaatslimme landbouwprojecten uit te rollen.

9 miljard monden voeden in 2050

In 2050 moeten 9 miljard monden worden gevoed. Het doorzetten van de huidige voedselproductie zorgt voor een gat van 60 tot 70 procent. Landbouw is de sleutel om het tij te keren, met name in Afrika en Azië. Kleine boeren verzorgen het leeuwendeel van de voedselproductie, onder lastige omstandigheden: onwerkbare grond, bodemdegradatie, watertekorten en slechte markttoegang. Nederland kan door zijn positie als agrarisch wereldspeler een sleutelrol vervullen om de voedselproductie te vergroten. 
In 2014 wordt een voedselzekerheidsalliantie opgestart van 75 landen en organisaties die volgens het Nederlandse concept van klimaatslimme landbouw structureel landbouwprogramma’s gaan uitrollen.